Despre Nesimțit și Nesimțire

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

UN-NESIMȚIT reprezintă ideal-tipul cetățeanului post-modern. Ideal-tip, în sensul weberian al termenului, este o ficțiune teoretică menită să ajute la o mai bună înțelegere a realității. Astfel, Un-Nesimțit este un cetățean cu o clarviziune dincolo de capacitatea de comprehensiune a multora.

Într-un fel, se poate spune că Un-Nesimțit are o chemare specială. Având o privire aparte asupra politicului și socialului, particularului și generalului, acesta a asimilat tot ceea ce are tradiționalul și modernul mai bun de oferit. Înarmat cu obiectivitate, cultură, creativitate și insulte magnifice, misiunea sa esențială este denunțarea patologiilor inerente ale umanității și diferitelor sale întrupări, mai ales în spațiul românesc.
Fiind versat încă de la o vârstă fragedă în acest exercițiu al denunțării, am ales apelativulul ironico-onorific de “nesimțit”, ca urmare a reacțiilor indignate pe care o pleiadă de tîrle jegoase sau animale proaste le-au avut atunci când am subliniat evidențele.

Un-Nesimțit are astfel darul de a recunoaște tîrlismul, impostura, neamprostia, jegul, banalitatea (și lista poate continua la nesfârșit) ca nimeni altul. Fiind o conștiință preocupată de binele cetății, rolul unui nesimțit se continuă adesea cu realizarea recomandării de a trimite tîrlele la coteț. Uneori, precum este dealtfel prevăzut și în Manifestul Nesimțit, acesta poate face și alte recomandări.
Esențialmente, am realizat că cele două puncte forte ale Weltanschauung -ului nesimțit sunt două măiestrii extrem de deosebite una de alta, dar care se îmbină de minune în critica politicii și culturii actuale din spațiul mioritic și nu numai : bălăcăreala neaoșă și analiza sofisticată (cum am caracterizat-o noi, într-o manieră relativ manelistică – „de Ivy League”, sau pe-aproape).

În afara recomandărilor, restul textelor de pe acest blog reprezintă argumente privitoare la poziția privilegiată a nesimțitului – motive care îi permit acestuia să aibă aura morală necesară pentru a face acele recomandări.
Astfel, blogul are două secțiuni generale: “Soțietate & Prințipuri” și “Descoperiri Vechi & Noi”. În prima secțiune se pot întâlni articole care ilustrează principii politice și sociale ce se cer asimilate pentru a avea un trai modern, moral și demn în sânul cetății. Ca un corolar, tot în această secțiune vom denunța actori și tendințe (i.e., tîrle și tîrlisme) care împiedică acest deziderat. În Descoperiri Vechi & Noi vom prezenta produse culturale consumate, care într-un fel sau altul caracterizează dragostea și setea nesimțită de cunoaștere și divertisment de calitate. Scopul esențial al recenziilor/prezentărilor din această secțiune este cel de a vedea ce spune fiecare astfel de produs cultural despre societatea (globală) în care ne ducem viețile din ce în ce mai mărunte.
Un-Nesimțit propune termeni și concepte specifice, astfel că este indicat să consultați pagina dedicată jargonului nesimțit.   

Iar acum, predăm ștefeta pentru o fărâmă din înțelepciunea unuia dintre numeroșii patroni spirituali ai site-ului.

TÎRLISMUS?  Nein zu tîrlismus.

Fr. Schiller
Maxime și Cugetări de pe Patul de Moarte

„Nesimțirea este cea mai nobilă chemare a cetățeanului post-modern.

M. Foucault
Arii De Competență Nesimțită
Newsletter Nesimțit
Newsletter Nesimțit