Cărți

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
  • ultima lectură

Categoria de cărți conține impresii (și câteodată rezumate sau recenzii) despre cele mai interesante (sau dimpotrivă) astfel de produse culturale asimilate de Un-Nesimțit. Evident, în ton cu restul subiectelor abordate pe acest blog, vom acorda prioritate opusurilor de non-ficțiune.
Unii ar spune că ficțiunea este moartă însă, chiar și dacă ar fi așa, nu te oprește nimeni să (re)vizitezi capodoperele vremilor anterioare, când ficțiunea dădea din picioare ca un proaspăt arestat. Având în vedere capacitățile lingvistice și simpatiile culturale avute de Un-Nesimțit, categoria aceasta se va umple în special cu realizări din spațiul anglo-saxon.
Trăim în epoca de aur a serialelor și documentarelor, astfel că efortul deloc de neglijat al lecturii se îndreaptă în mod special către forme mai reduse. De aceea, categoria «Cărți» nu va fi la fel de populată ca celelalte. Totuși, ne vom chinui să umplem un eșantion atât de redus cu cele mai calitative opusuri curente și trecute, cât mai relevante întru atingerea scopului acestui blog : a da seamă de vremile perpetuu confuze ale prezentului și viitorului.

“You must unlearn what you have learned.(Ca să-nveți, tre’ să te dezveți.)

Master Yoda
Arii De Competență Nesimțită
Newsletter Nesimțit

|| Arhiva CĂRȚILOR Asimilate ||

La Mormântul Res Publica
istorierecenzie nesimțită
La Mormântul «Res Publica»

O sumedenie de învățați – și vreo câțiva mai puțin învățați – au susținut și susțin în continuare că studiem istoria pentru a nu repeta greșelile trecutului. Nouă ni se pare că e cam mult, dar informați de două apariții relativ recente, ne aplecăm asupra faimoasei perioade de un secol și ceva care a marcat declinul și decesul Republicii Romane. Om avea ceva de învățat din acele vremi? Nu prea credem, dar e important să știm că o frântură de fragment de consecință se regăsește în societățile noastre. În plus, e poveste facinantă!

Capital-by-Thomas-_3063035b
economieopus valorosrecenzie nesimțită
Capitalul în Secolul XXI

A devenit un truism pe acest blog (dar și în general prin forum-urile de analiză care contează) să ne referim la economie drept acea “dismal science”. Această reputație nasoală nu se datorează celor ca Thomas Piketty și opus-ului său „Capitalul în Secolul XXI”. De fapt, am dorit să ne alfabetizăm în ceea ce privește istoria economică a ultimelor secole. Și am reușit cu brio, evident.

Copertă The Five
analiză nesimțităopus valoros
Despre «Plăși» de Siguranță cu „Cele Cinci …” de H. Rubenhold

Un-Nesimțit este fan Hallie Rubenhold, cum sunt alții fani brânză. După lectura „Cele Cinci …” – cea mai nouă carte a istoricului social britanic – Un-Nesimțit reușește din nou să-i ia la trii parale pe cretinii care propun o revenire la condiții economico-politice ca cele descrise în cartea de față. Și sunt mulți astfel de cretini, mai ales printre noile bovine de (subțire) instrucție occțidentală.

City of Lies carte
opus mediocrurecenzie nesimțită
Despre Limitele Jurnalismului cu „City of Lies …” de R. Navai

„City of Lies …” („Orașul Minciunilor …”), de Ramita Navai, ar fi putut fi ceva infinit mai interesant. Să vorbești despre interdependența dintre sărăcie, complexe istorice de inferioritate și superioritate, autoritarism, corupție și teocrație nu e la îndemâna tuturor intelectualilor din toate societățile. Iranul cu siguranță este un caz aparte din toate punctele de vedere. Însă cartea ne demonstrează limitele jurnalismului și ale episodicului. Ne așteptam la o călătorie fascinantă și ne-am trezit cu un opus mediocru.

Sapiens de YN Harari
opus mediocrurecenzie nesimțită
„Sapiens …” de Y. N. Harari : Istorii Ciuntite & SF-uri Optimiste

„SAPIENS: A BRIEF HISTORY OF HUMANKIND” (Sapiens: scurtă istorie a omenirii) de Yuval Noah Harari a fost/este un succes de public impresionant, ca orice hiper-simplificare. Un-Nesimțit recenzează volumul în stilul consacrat: fără menajamente și denunțând derapajele de la realismul feroce care ar trebui să caracterizeze un istoric/universitar. Povestea omului scrisă de Harari cade când în sentimentalism, când în capcana inevitabilității, când în derizoriul stilului informal (adoptat pe alocuri cu mare succes) specific acestor „opusuri” de popularizare.

Coperta Makioka Sisters
opus valorosrecenzie nesimțită
„The Makioka Sisters” de J. Tanizaki

La sfârșitul anilor ’30, societatea japoneză trăia o neliniștitoare aparentă stabilitate care se reflectă și în dinamica relațiilor dintr-o familie care trăise vremuri mai prospere. Trei surori sunt angajate în banalități domestice și drame familiale al căror sfârșit nici că se întrevede o dată cu finalul cărții lui Tanizaki. O sumedenie de cunoscători consideră această cvasi-sagă domestică apogeul realismului modernist în literatura japoneză și o “Anna Karenina” a Orientului Îndepărtat.

Moneyland copertă
gunoaie umaneopus valoros
„Moneyland” – Despre Hoție ca Sport Mondial

Recenzie nesimțită a fenomenalei cărți “MoneyLand” de O. Bullough, un opus jurnalistico-bălăcăresc care expune sumedenia de moduri în care marii bandiți ai lumii ascund banii ăia mulți. E pentru prima dată pe acest blog când bălăcăreala serioasă nu aparține autorului, cu excepția momentului când se discută despre inevitabila intersecție dintre MoneyLand și tîrlele banditești ale tranziției neaoșe. Citind acest opus valoros, îți dai seama că până și la hoție românii nu prind podiumul.

Newsletter Nesimțit