Cărți

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Categoria de cărți conține impresii (și câteodată rezumate sau recenzii) despre cele mai interesante (sau dimpotrivă) astfel de produse culturale asimilate de Un-Nesimțit. Evident, în ton cu restul subiectelor abordate pe acest blog, vom acorda prioritate opusurilor de non-ficțiune.
Unii ar spune că ficțiunea este moartă însă, chiar și dacă ar fi așa, nu te oprește nimeni să (re)vizitezi capodoperele vremilor anterioare, când ficțiunea dădea din picioare ca un proaspăt arestat. Având în vedere capacitățile lingvistice și simpatiile culturale avute de Un-Nesimțit, categoria aceasta se va umple în special cu realizări din spațiul anglo-saxon.
Trăim în epoca de aur a serialelor și documentarelor, astfel că efortul deloc de neglijat al lecturii se îndreaptă în mod special către forme mai reduse. De aceea, categoria «Cărți» nu va fi la fel de populată ca celelalte. Totuși, ne vom chinui să umplem un eșantion atât de redus cu cele mai calitative opusuri curente și trecute, cât mai relevante întru atingerea scopului acestui blog : a da seamă de vremile perpetuu confuze ale prezentului și viitorului.

“You must unlearn what you have learned.(Ca să-nveți, tre’ să te dezveți.)

Master Yoda
Newsletter Nesimțit
Economia Românească Mediocră

Economia Românească : Certitudinea de la Mijlocul/Coada Clasamentului

În ultimele decenii, istoria economică a spațiului mioritic a devenit un subiect de interes. O dată pentru tîrlele capitalizde – ca să demonstreze că economia de piață are precedente în România cel puțin de pe vremea când Burebista ardea viile – și o dată pentru tîrlele cripto-comuniste – ca să demonstreze că același Burebista a instituit un program de pensii de stat, cel puțin pentru pochime, la presiunea unuia zis Deceneu. Două titluri apărute în ultimul deceniu doresc să lumineze istoria economică a spațiului românesc, un demers obscur și lipsit de glorie ca și economia românească.

La Mormântul Res Publica

La Mormântul «Res Publica»

O sumedenie de învățați – și vreo câțiva mai puțin învățați – au susținut și susțin în continuare că studiem istoria pentru a nu repeta greșelile trecutului. Nouă ni se pare că e cam mult, dar informați de două apariții relativ recente, ne aplecăm asupra faimoasei perioade de un secol și ceva care a marcat declinul și decesul Republicii Romane. Om avea ceva de învățat din acele vremi? Nu prea credem, dar e important să știm că o frântură de fragment de consecință se regăsește în societățile noastre. În plus, e poveste facinantă!

Capitalul în Secolul XXI

A devenit un truism pe acest blog (dar și în general prin forum-urile de analiză care contează) să ne referim la economie drept acea “dismal science”. Această reputație nasoală nu se datorează celor ca Thomas Piketty și opus-ului său „Capitalul în Secolul XXI”. De fapt, am dorit să ne alfabetizăm în ceea ce privește istoria economică a ultimelor secole. Și am reușit cu brio, evident.

Copertă The Five

Despre «Plăși» de Siguranță cu „Cele Cinci …” de H. Rubenhold

Un-Nesimțit este fan Hallie Rubenhold, cum sunt alții fani brânză. După lectura „Cele Cinci …” – cea mai nouă carte a istoricului social britanic – Un-Nesimțit reușește din nou să-i ia la trii parale pe cretinii care propun o revenire la condiții economico-politice ca cele descrise în cartea de față. Și sunt mulți astfel de cretini, mai ales printre noile bovine de (subțire) instrucție occțidentală.

City of Lies carte

Despre Limitele Jurnalismului cu „City of Lies …” de R. Navai

„City of Lies …” („Orașul Minciunilor …”), de Ramita Navai, ar fi putut fi ceva infinit mai interesant. Să vorbești despre interdependența dintre sărăcie, complexe istorice de inferioritate și superioritate, autoritarism, corupție și teocrație nu e la îndemâna tuturor intelectualilor din toate societățile. Iranul cu siguranță este un caz aparte din toate punctele de vedere. Însă cartea ne demonstrează limitele jurnalismului și ale episodicului. Ne așteptam la o călătorie fascinantă și ne-am trezit cu un opus mediocru.

Sapiens de YN Harari

„Sapiens …” de Y. N. Harari : Istorii Ciuntite & SF-uri Optimiste

„SAPIENS: A BRIEF HISTORY OF HUMANKIND” (Sapiens: scurtă istorie a omenirii) de Yuval Noah Harari a fost/este un succes de public impresionant, ca orice hiper-simplificare. Un-Nesimțit recenzează volumul în stilul consacrat: fără menajamente și denunțând derapajele de la realismul feroce care ar trebui să caracterizeze un istoric/universitar. Povestea omului scrisă de Harari cade când în sentimentalism, când în capcana inevitabilității, când în derizoriul stilului informal (adoptat pe alocuri cu mare succes) specific acestor „opusuri” de popularizare.

Newsletter Nesimțit