Descoperiri Vechi & Noi

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Secțiunea „Descoperiri Vechi & Noi” înglobează categoriile „Cărți” și „Seriale” ; mai precis, este vorba despre tipurile preferate de produse culturale consumate de Un-Nesimțit. Bineînțeles, ar mai fi și muzica dar, cum fani ai literaturii engleze clasice pot să cunoască, până și mari figuri precum E.M. Forster se pot face de tot căcatu’ atunci când încearcă să transpună în scris ceva ce dispune deja de un vocabular propriu.
Nu știu dacă putem discuta despre recenzii propriu-zise. Noi vom încerca mai degrabă să prezentăm cum anumite aspecte ale cărților/filmelor/serialelor se află în consonanță (sau dimpotrivă) cu spiritul vremilor marcate de aceste faze avansate și decadente ale capitalismului global.
Ne vom strădui să discutăm doar despre produse culturale de mare calitate, însă chiar și cele mai riguroase procese de selecție dau chix și lasă să pătrundă mediocritatea. Putem privi lucrurile și în altă lumină : dacă în celelalte cotloane ale blogului nesimțit mai degrabă vom acuza și vom bălăcări, aici este spațiul laudelor.

„Educația înseamnă descoperirea continuă a propriei ignoranțe.

Will Durant
- un moșneag -
Newsletter Nesimțit
Succession Serial HBO Recenzie

„Succession” – Un Altfel de Sfârșit al Istoriei

«Succession» reușește în a realiza ceva aparent imposibil : să satirizeze în același timp dramele familiale, thriller-ele corporate și condiția umană în contextul capitalismului târziu neoliberal. Dacă vreți să vedeți (și să vă râdeți) într-o manieră concentrată tot ce e tîrlesc în destinul mai-marilor mega-corporațiilor, atunci luptele intestine din clanul Roy pentru controlul Waystar Royco reprezintă tot ce e mai bun în «epoca de aur» a serialelor.

Viața lui Mahomed

Viața lui Mahomed

Un-Nesimțit a fost plăcut impresionat de documentarul “The Life of Muhammad”/„Viața lui Mahomed”, și-l consideră o introducere extraordinară în înțelegerea unui fenomen major al istoriei ⸺ ascensiunea islamismului. Programul atinge punctele esențiale ale evoluției politice a unei comunități de la stadiul de trib la cel de stat. Totuși, nu este un program fără defecte (sau cu defecte peste care să trecem) și asupra lor ne vom apleca în această postare.

Recenzie Mindhunter

Mindhunter ⸺ Un Profiler Pentru Caracal, Vă Rugăm!

Unul dintre serialele interesante produse (cred) de Netflix în ultima perioadă este «Mindhunter». Poate multă lume nu-și dă seama, dar ideea/meseria/identitatea de profiler este una relativ nouă, ea datează din anii ’70. Bazându-se pe memoriile băietului deștept care a fondat departamentul de «Științe Comportamentale» din cadrul FBI, «Mindhunter» livrează beton în primul sezon. Al doilea – o dezamăgire, cel puțin pentru noi ăștia vaccinați împotriva political correctness.

Capitalul în Secolul XXI

A devenit un truism pe acest blog (dar și în general prin forum-urile de analiză care contează) să ne referim la economie drept acea “dismal science”. Această reputație nasoală nu se datorează celor ca Thomas Piketty și opus-ului său „Capitalul în Secolul XXI”. De fapt, am dorit să ne alfabetizăm în ceea ce privește istoria economică a ultimelor secole. Și am reușit cu brio, evident.

Afiș The Good Fight

„The Good Fight” ⸺ Dramedie în Vremea Scandalurilor

Cică „The Good Fight” ar fi unul dintre cele mai bune seriale politice de la ora actuală. Nu știu exact ce-ar însemna serial politic, însă toate filmele și/sau serialele având setting-ul în vreo instituție politică nu m-au captivat niciodată. În „Good Fight” doar se simte presiunea a ceea ce prostime crede că e politica; geniul creatorilor stând în satirizarea așa-zisei politici de masă, având în prim-plan pe excelenta Christine Baranski (care, probabil ar reuși să transforme și „Las Fierbinți” în ceva acceptabil).

Copertă The Five

Despre «Plăși» de Siguranță cu „Cele Cinci …” de H. Rubenhold

Un-Nesimțit este fan Hallie Rubenhold, cum sunt alții fani brânză. După lectura „Cele Cinci …” – cea mai nouă carte a istoricului social britanic – Un-Nesimțit reușește din nou să-i ia la trii parale pe cretinii care propun o revenire la condiții economico-politice ca cele descrise în cartea de față. Și sunt mulți astfel de cretini, mai ales printre noile bovine de (subțire) instrucție occțidentală.

Newsletter Nesimțit