Descoperiri Vechi & Noi

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Secțiunea „Descoperiri Vechi & Noi” înglobează categoriile „Cărți” și „Seriale” ; mai precis, este vorba despre tipurile preferate de produse culturale consumate de Un-Nesimțit. Bineînțeles, ar mai fi și muzica dar, cum fani ai literaturii engleze clasice pot să cunoască, până și mari figuri precum E.M. Forster se pot face de tot căcatu’ atunci când încearcă să transpună în scris ceva ce dispune deja de un vocabular propriu.
Nu știu dacă putem discuta despre recenzii propriu-zise. Noi vom încerca mai degrabă să prezentăm cum anumite aspecte ale cărților/filmelor/serialelor se află în consonanță (sau dimpotrivă) cu spiritul vremilor marcate de aceste faze avansate și decadente ale capitalismului global.
Ne vom strădui să discutăm doar despre produse culturale de mare calitate, însă chiar și cele mai riguroase procese de selecție dau chix și lasă să pătrundă mediocritatea. Putem privi lucrurile și în altă lumină : dacă în celelalte cotloane ale blogului nesimțit mai degrabă vom acuza și vom bălăcări, aici este spațiul laudelor.

„Educația înseamnă descoperirea continuă a propriei ignoranțe.

Will Durant
- un moșneag -
Newsletter Nesimțit
City of Lies carte

Despre Limitele Jurnalismului cu „City of Lies …” de R. Navai

„City of Lies …” („Orașul Minciunilor …”), de Ramita Navai, ar fi putut fi ceva infinit mai interesant. Să vorbești despre interdependența dintre sărăcie, complexe istorice de inferioritate și superioritate, autoritarism, corupție și teocrație nu e la îndemâna tuturor intelectualilor din toate societățile. Iranul cu siguranță este un caz aparte din toate punctele de vedere. Însă cartea ne demonstrează limitele jurnalismului și ale episodicului. Ne așteptam la o călătorie fascinantă și ne-am trezit cu un opus mediocru.

Poster Line of Duty

„Line of Duty” ⸺ Anticorupție, frate!

Un-Nesimțit recenzează serialul BBC „Line of Duty”, prin realizarea unor paralele cu realitatea procedurală a polițîștilor români. Vom vedea că disprețuibilitatea aparent inerentă acestei jegoase tagme se verifică doar în cazul societăților disprețuibile. Pe lângă faptul că discutăm de un suspans extraordinar în fiecare sezon, acesta este unul din rarele cazuri de seriale care devine mai bun pe episod ce trece. N-ar fi rău să fie material didactic obligatoriu în toate fabricile de polițîști de pe fiecare meridian.

Sapiens de YN Harari

„Sapiens …” de Y. N. Harari : Istorii Ciuntite & SF-uri Optimiste

„SAPIENS: A BRIEF HISTORY OF HUMANKIND” (Sapiens: scurtă istorie a omenirii) de Yuval Noah Harari a fost/este un succes de public impresionant, ca orice hiper-simplificare. Un-Nesimțit recenzează volumul în stilul consacrat: fără menajamente și denunțând derapajele de la realismul feroce care ar trebui să caracterizeze un istoric/universitar. Povestea omului scrisă de Harari cade când în sentimentalism, când în capcana inevitabilității, când în derizoriul stilului informal (adoptat pe alocuri cu mare succes) specific acestor „opusuri” de popularizare.

Coperta Makioka Sisters

„The Makioka Sisters” de J. Tanizaki

La sfârșitul anilor ’30, societatea japoneză trăia o neliniștitoare aparentă stabilitate care se reflectă și în dinamica relațiilor dintr-o familie care trăise vremuri mai prospere. Trei surori sunt angajate în banalități domestice și drame familiale al căror sfârșit nici că se întrevede o dată cu finalul cărții lui Tanizaki. O sumedenie de cunoscători consideră această cvasi-sagă domestică apogeul realismului modernist în literatura japoneză și o “Anna Karenina” a Orientului Îndepărtat.

Arta soundtrack-ului

Revoluționarii și Regii Soundtrack-ului

Circumstanțele specifice artei în era capitalismului târziu au dus la proeminența prezentă a muzicii de film. Probabil cea mai bună muzică a prezentului este cea compusă pentru marele (și micul) ecran. Acest documentar produs de BBC și prezentat de un mustăcios umflat ne trece prin muzica de film orchestrală, pop & jazz și electronică de la origini până la Hans Zimmer. Cu această ocazie, Un-Nesimție realizează un top 10 personal al muzicii de film.

Serial Netflix Formula 1

Formula 1: Drive to Survive

Formula 1 este poate cel mai „pur” produs al capitalismului târziu, asta dacă te gândești că precede Champions League și apogeul sporturilor difuzate în SUA. Documentarul Netflix, intitulat „Drive to Survive” ne introduce în lumea aproape 100% concurențială a piloților și a directorilor de echipă din Formula 1. Pentru cunoscători, e aproape de prisos să remarci că ce se întâmplă în spatele „cortinei” unui grand prix este infinit mai interesant decât ce apare pe sticlă.

Newsletter Nesimțit