Logo-Nesimtit
Caută

E Greu Să Fii Și Gunoi Politic

E-Greu-Sa-Fii-Si-Gunoi-Politic

Nu prea s-a auzit prin mainstream despre faptele de tîrlism (de fapt, criminale) și abominabile ale unor clienți mai obscuri din rețeaua patronată (cum ne putem imagina din surse deschise) de cel mai răpănos fiu al Ilfovului, gunoiul politic Florentin-Costel Pandele Jegosu — cu siguranță unul dintre cele mai jegoase gunoaie ale României post-comuniste (click aici) pentru alte gunoaie, fiindcă la Pandele-Jegosu încă n-am ajuns).
Nu știm cum se finanțează jurnaliștii de la Buletin de București sau Centrul de Investigații Media, însă cert e că ce trebuia să fie un declanșator al unui scandal național, nici măcar n-a ajuns la și altele”. Bineînțeles că nu vrea multă lume să se ia deun semi-zeu precum Pandele-Jegosu; aicea nu condamnăm prea ferm. Problema e că, de când cu schema bani de la partide pentru presă, nu mai vrea nimeni să muncească (nici măcar pe subiecte fără încărcătură politică), iar chiar și jurnaliștii doritori de muncă nu mai sunt lăsați.
Am semnalat unor talk-șoaie mai spălate așa de pe la radio și TV să abordeze subiectul, dar ce să vezi?! 

Schema de făcut bani din piatră seacă funcționează cam așa: statul oferă bani îngrijitorilor de persoane cu handicap, mernd până €1300 pe lună pentru cazurile cele mai grave, după ce UE nea obligat să renunțăm la practica comunistă a centrelor-mamut; să muți oamenii în comunitate, cum ar veni. Periodic, direcțiile de asistență socială scot, efectiv, la licitație loturi de astfel de nenorociți, la care se prezintă cei cu intrare. Clienții politici își fac te o „asociație” — pentru care nu trebuie să ai nici un fel de competență sau să prezinți vreo garanție — și se prezintă la licitație. Timp de un an sau doi trebuie, teoretic, săși pună la punct infrastructura de îngrijire sau, dacă nu, își fac altă asociație și procesul de provizorat o ia de la început. Iarăși teoretic, ar urma să fie inspectați de diverse agenții ai căror angajați sunt, de obicei, parte a aceleiași rețele clientelare.
Evident, bo$$chetarii, deveniți peste noapte mame și tați ai răniților, plătesc cât se poate mai puțin pentru bunurile și serviciile necesare unor astfel de persoane, își scot o grămadă de parale și marcă banul către etajele superioare. E o schemă în care se angajează gunoaie din eșaloanele inferioare ale corupției, deoarece sunt prea puțini bani de făcut la ceva muncă pentru mahării adevărați, de genul căcatului Florentin- Costel Pandele-Jegosu. 

E un exemplu perfect pentru interacțiunea dintre piață, stat și viața reală. Unei idei lăudabile aceea de îngrijire personalizată pentru cei mai vulnerabili membri ai societății — i s-a dat o haină neoliberală (piața eficientizează și serviciile sociale, normal) plătită de la bugetul public și, în dulcele stil al țărilor mai nespălate, s-a transformat într-o rentă politică pentru cele mai mizerabile gunoaie sociale, care calcă pe cadavre la propriu ca săși ia Mercedes ultimu’ răcnet.
E de la sine înțeles că nefericiților li se dă cea mai proastă mâncare posibilă (când li se dă), sunt îndeobște țintuiți în pat toată ziua, nu li se pune la dispoziție asistență medicală sau psihologică, se cacă pe ei, nu sunt spălați, etc.
Practic, soarta oamenilor e la fel de coșmarescă precum în imaginile cu «spitalel ceaușiste, doar că acuma economia nu se mai face la bugetul statului, ci paralele merg direct în buzunarele gunoaielor politice și a slugilor lor din rețelele de clientelism. 

Reportajele din 2023 nu sunt la fel de sfâșietoare ca cele de la începutul anilor ’90, iar legăturile exploatatorilor de la firul ierbii cu patronii lor politici sunt doar schițate, jurnaliștii neavând date concrete pentru așa ceva. În orice caz, ar fi imposibil ca lucrurile să fi căpătat o asemenea amploare fără patronaj politic. Reporterii au mers pe firul unui singur caz — al asociației botezată foarte pandelistic Sfântul Gabriel cel Viteaz, care și-a antamat deținuții de la direcția de asistență socială din sectorul lu’ Negoiță (de unde și imaginea principală) — din Voluntari. Organizația este administrată de unul Ștefan Godei — cocalar extrem de jegos și foarte prost — aflat des în anturajul întâiului gunoi pandelesc.

|| Ștefan Godei: entrepreneur ilfovean de succes, cocalar prost și pandelar jegos (foto: investigatiimedia.ro) ||

Un singur lucru e de comentat privitor la materialele de presă: se vorbește despre cuplul Firea-Pandele. În primul rând se spune Firea-i a dreacu de gunoi pandelesc, iar cine crede că Pandele și Firea sunt parteneri egali în nelegiuiri — un soi de Bonnie & Clyde birocratici și ilfoveni — habar n-are despre funcționarea și mentalitatea gunoaielor politice românești. Poate singura sferă-n care Pandele-Jegosu și disprețuibila sa consoartă să fie egali se oprește la porțile casei. În rețelele clientelare ale gunoaielor politice românești femeile sunt în cel mai bun caz niște instrumente prețuite, dar nimic mai mult. Firea ca personaj politic este o creație pandelească; fără rețeaua lu’ Pandele-Jegosu ar fi primit maximum paișpe voturi în primele alegeri la carea participat pentru că, evident, nici mă-sa n-ar fi votat cu ea. Cum am văzut de atâtea ori, notorietatea conferită de jurnalism (vorba vine, Firea nu era jurnalist, ci gunoi vărănesc) nu se traduce în voturi, fără vreo contribuție exterioară candidatului.
Gabriela Firea-i a dreacu de gunoi pandelesc este doar interfața prin care rețeaua ilfoveană din jurul lui Pandele-Jegosu a putut (și pare a putea în continuare) să se extindă în Bucureștiul propriuzis. Bineînțeles cu multe concesii făcute conducerii PSD și altor notabili, cum ar fi incredibilul excrement Robert Negoiță. 

Totuși, de ce e greu să fii și gunoi politic? Păi, cu mari eforturi de empatie, să ne punem în locul lui Pandele-Jegosu. El, Pandele-Jegosu, a reușit săși păstreze (dracu’ știe cum) un profil public foarte discret și chiar o imagine pozitivă printre cei nespălați pe dinți de decenii. A mai bătut el teun angrosist, da’ și-o merita și ăla. Problema e că atunci când te extinzi prea mult, e imposibil ca vreo țiva clienți să nu facă nesăbuințe și să atragă atenția.
Întâi, absolut toate vitele încălțate și animalele proaste angajate la Primăria București de Firea aveau împrumuturi grase contractate de la el, de la Pandele-Jegosu. Hai, că poate asta nu bate prea tare la ochi.
Îți faci o hazna de televiziune pe banii contribuabililor din Voluntaribucureșteni mutați, în principiu, nu clienți pandelești cu ștate vechi. Hai că ăștia nici n-au aflat și, în orice caz, o duc bine dă-i în paștele mă-sii, că nu se indignează nimeni pentru niște îmbuibați.
Vin evenimente neprevăzute, COVIDu’ ăsta. Și tu ai angajați la primărie numa’ proști, ‘că toți sunt pandelari (pandelar=client deai lu’ Pandele-Jegosu). Tre’ să le iei coliere cu cristale anti-virale, ca să arăți că îți pasă și, dup-aia, te ia toată presa la mișto … până și aia plătită de tine, că prostia e prea de tot. După ce că ești gunoi politic, o mai arzi și cu flacăra violet.
Te asociezi cu Negoiță; ăsta bagă la propriu oameni în pământ pentru un pumn de euroi. Nu dă bine. Apropo de Negoiță, ar trebui interzis numele ăsta din spațiul public la câți negoiți gunoaie incomensurabile am avut. Dacă te prezinți la biroul electoral, vrei săți depui candidatura și te cheamă Negoiță, ar trebui să fii livrat direct pe unde bate Maromet cu paru’.
Și-acuma ce-o să se întâmple dacă o să mai sape multă lume pe filiera Godei? 

Toate astea se traduc în stres pentru el, pentru Pandele-Jegosu. De-asta e greu să fii și gunoi politic. Abia plutești la suprafață 20 de ani, întorci banii cu lopata, rețeaua merge unsă și vine un Godei din ăsta, care nu s-a putut abține și-a trebuit săși bage toți banii în buzunar, nici măcar mâncare nu putea să le dea la ăia. Nu mai poate să facă micro- management ca pe vremuri; nu mai e nici el tânăr și sunt deja zeci de mii de pandelari.
Și, până la urmă, oricum n-ar fi putut face micro-management, ‘că el e Pandele-Jegosu. Dac-ar fi vrut să facă așa ceva nu se făcea gunoi politic. Dar el era deja cel mai jegos dintre ilfoveni. Și-i trebuia un patrimoniu pe măsură. Și-un status să meargă cu patrimoniul. Și-o muiere să meargă cu statusul. Și copchii biznismăni de carton. Și așa mai departe. Ce să mai zici decât că ăsta e Florentin-Costel Pandele-Jegosu. Ultima speță.

Dacă apreciați astfel de articole, vă puteți abona la blogul nesimțit aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *