Logo-Nesimtit

Educație Politică

Puterea Autonomă a Statului?

Este statul un instrument, doar un comitet de administrare al afacerilor burgheziei, după cum zicea un faimos bărbos? Sau este el o creatură înfricoșătoare, cu propriul său cap și tentacule? Ce legătură există între stat și societatea pe care o «administrează»? De la definiția statului la perspective istorice asupra puterilor acestuia.

Doar Capitalism

Cartea din 2019 a lui Branko Milanovic, „Capitalism, Alone” constată triumful capitalismului. Însă într-o manieră lipsită de pasiune sau patimă. N-ai să găsești ode aduse antreprenorului ca figură mesianică și nici bocete de jale la adresa celor lasați în urmă de varianta globalizantă 2.0 a sistemului, botezată de autor «capitalism hiper-comercializat». Milanovic ne invită să nu ne mai atacăm nici măcar în ce privește corupția.

Neîncrederea socială (sau lipsa capitalului social) este o tară a multor societăți nedezvoltate ale lumii. Asta nu înseamnă că creșterea economică susținută e îndeajuns să rezolve această problemă serioasă. Grecia și Italia, care au devenit țări bogate în a doua jumătate a secolului al XX-lea, au avut și au în continuare o viață politică mizerabilă și sunt societăți în care încrederea inter-personală și cea în instituții nu pare a fi pe un trend ascendent.

Cel Mai Mare Jaf din Istorie

Privatizarea industriei din fostul „lagăr socialist” poate fi considerată, în umila noastră opinie, cel mai mare jaf din istorie; cel puțin pe timp de pace. Și nicăieri n-a fost mai mult de furat decât în Rusia. „Godfather of the Kremlin: Boris Berezovsky and the Looting of Russia” ne duce la intersecția securismului cu mafia și politica primitivă astfel încât să înțelegem mai bine cum s-au ridicat celebrii „oligarhi”, dintre care Boris Berezovsky a fost cel mai faimos.

Epoca postbelică nu a fost niciodată o perioadă istorică favorită pentru noi și cu atât mai puțin neinteresanta istorie a Europei în această perioadă. Când te gândești la vremurile de glorie ale bătrânului continent nu poți să nu le contrastezi cu placiditatea acestor vremuri de clientelism geo-politic și birocratism bruxellez. Cartea lui Tony Judt nu ne-a schimbat în vreun fel opinia, dar am învățăt niște lucruri (e drept, de măruntă importanță) și am recomanda-o unui începător într-ale periplurilor istorice.

În al doilea episod din ceea ce se vrea cea mai valoroasă serie despre politică din blogosfera românească, Un-Nesimțit se apleacă asupra stării de natură. Dovedindu-și măiestria argumentativ-narativă, acesta privește starea de natură ca dispozitiv teoretic folosit în discursurile de legitimare, concept filozofic sau realitate antropologică. Cu acest prilej, Un-Nesimțit prezintă și principalele stadii de evoluție a organizării socialpolitice a Homo sapiens, discutând mai în amănunt primul dintre acestea, cea de «ceată».

„SAPIENS: A BRIEF HISTORY OF HUMANKIND” (Sapiens: scurtă istorie a omenirii) de Yuval Noah Harari a fost/este un succes de public impresionant, ca orice hiper-simplificare. Un-Nesimțit recenzează volumul în stilul consacrat: fără menajamente și denunțând derapajele de la realismul feroce care ar trebui să caracterizeze un istoric/universitar. Povestea omului scrisă de Harari cade când în sentimentalism, când în capcana inevitabilității, când în derizoriul stilului informal (adoptat pe alocuri cu mare succes) specific acestor „opusuri” de popularizare.

Ep. 1: Cronologie

Fundamentul oricărei analize, explicații istorice constă în a plasa fenomenele corect în timp și spațiu. Primul episod al seriei „Ce Este Politica ...” face taman acest lucru. Folosind o tehnică tradițională, aproape stalinistă ar spune unii, Un-Nesimțit a întocmit un megatabel cronologic al evoluției politicii. Acesta pornește de undeva din vremuri aproape darwiniene și se termină cu epoca marilor bișnițari (în spațiul autohton) și a tîrlelor populiste (la nivelul general).