Logo-Nesimtit
Caută

Gunoaie Politice de Interes Local (VII)

Al șaptelea episod dedicat gunoaielor politice locale propune trei jeguri semnificativ diferite unul de altul: bișnițarul animalic de Ferentari Marean Vanghelie, marea lichea prahoveană Mircea Cosma și limbricul moldovean de Relu Fenechiu. Atâta unitate-n diversitate nu vezi nici la Carnavalu’ de la Rio! 

Al șaptelea episod dedicat gunoaielor politice locale propune trei jeguri semnificativ diferite unul de altul: bișnițarul animalic de Ferentari Marean Vanghelie, marea lichea prahoveană Mircea Cosma și limbricul moldovean de Relu Fenechiu. Atâta unitate-n diversitate nu vezi nici la Carnavalu’ de la Rio! 

Hoit Viu: 1968 – .
Data Ideală Deces: în fiecare zi.
Meserie: bișnițar.
Categorie Nesimțită: bișnițar animalic.
Foto: digi24.ro.

Bișnițarul animalic de Marean Vanghelie face parte din acea categorie de proști, ades invocată de Radu Banciu în legătură cu vremurile tulburi imediat post-revoluționare, care n-avea capacitatea intelectuală de a urmări și înțelege ce se petrecea la televizor. Așadar, ei nici nu simțeau cum c-ar fi loc de niscaiva pericole. De aceea, imediat cum Dinescu a bălmăjit-o că „dictatorul a fugit”, Marean și alții ca el au plecat repede-fuguța la Stambul să facă ceva parale cu blugi și cola.
Bine, ei făceau bișniță și înainte de Marea Împușcare, doar că la un nivel incomensurabil mai redus. Sigur că Vanghelie a fost un bișnițar extrem de proficient și ar fi putut trăi bine și foarte bine doar din activitățile bișnițărești și conexe.
Însă ambâțu’ său de marginal dintotdeauna a fost să iasă din haznaua sectorului 5. Așa că s-a produs o apropiere (probabil bi-direcțională) de Complexul Bișnițăresco-Securistic și-așa s-a pricopsit bișnițarul analfabet din Ferentari c-o magistratură aedilitară.

Primarul Vanghelie a dus la apogeu tehnica pesedistă standard de legare a votantului de primărie cu lanțurile invizibile ale morcovului de la partid/guvern și amenințării verbale, fiind atât de eficient, încât până astăzi primarii sectorului 5 folosesc metoda Vanghelie.
La nivel formal, Marean a ieșit din sectorul 5 doar prin funcția de președinte la organizația municipală a PeSeDeu. La celălalt capăt, Complexul a decis că se poate face biznis serios prin intermediul acestui boschetar habarnist. Probabil din loialitate față de Complex, Marean a fost de acord cu implicarea în matrapazlâcurile de mari proporții de care a fost acuzat, mai ales c-a fost tentat și c-o momeală matrimonială.
În fine, banii s-au făcut, Marean și-a pierdut orice credibilitate chiar și la el în sector și ambâțu’ a rămas nesatisfăcut. Complexu’ n-a fost chiar fără de milă cu coclita vietate ferentariană, trăgând ceva sfori ca să-l scape de bulău.
Iară întrebarea se pune: este Marean o victimă? Sigur că nu, e un dezgustător bișnițar animalic ce-ar trebui să evolueze la piatră-ncolțurată. Dă-l dreacu’ dă gunoi!  

Hoit Viu: 1945 – .
Data Ideală Deces: 2 decembrie 1945.
Meserie: șpagagist.
Categorie Nesimțită: animal jegos.
Foto: b1tv.ro.

Poate cel mai pernicios aspect al mobilității sociale de tip socialist a fost pojghița de nespălați directori de întreprinderi, cum a fost și bo$$chetarul de Mircea Cosma, ce-și datorau funcția exclusiv talentelor ciripitoare. Iar ca ăsta au fost mulți, reprofilați după ’89 în stratul de mijloc-superior al Complexului Bișnițăresco-Securistic.
Puterea și, mai ales, banii ce-au venit cu această transformare din noaptea interregnum-ului au urcat nivelul de chișăt din căpățânile acestor dihanii mult peste cotele de atenție. Deșeul total Mircea Cosma, de exemplu, și-a visat antecesori nobiliari și, total analfabet fiind, a finanțat din bani publici trompete de mistificare a trecutului extrem de îndepărtat. Sau chiar și mai apropiat.
Oamenii obișnuiți n-ar trebui să cadă-n capcana întinsă involuntar de jurnaliști — doar pentru că-i la vedere, un hemoroid răpănos ca Mircea Cosma nu e „baron”; din miile de lipitori ce-au supt Prahova (probabil cel mai căpușat județ în termeni de sume absolute), există un întreg strat de „șmecheri” deasupra lui, marea lepădătură de Ghiță fiind doar unul dintre aceștia, poate nu cel mai important.

Ca să-ți dai seama că insuportabilul jeg Mircea Cosma este, de fapt, un ratat nu trebuie să scormonești prea mult. E destul să te uiți la progenituri: microcefalu’ de fi-su nu-i nici măcar în stare să distribuie ca lumea șpăgile destinate atârnătorilor de pe lângă tac-su, iar fie-sa e o jită proastă de se sparg oglinzile și televizoarele când deschide borta aia mizerabilă, pe care unii săraci cu duhu’ o numesc gură.
Cu toate astea, jivina tîrlitoare de Mircea Cosma e destul de importantă ca să nu meargă la bulău. Celebrul Portocală s-a speriat când a dat peste lista cu șpăgi și-a făcut tot ce era procuroricește posibil ca să facă o acuzare plină de cele mai strigătoare la cer nereguli. „Abuzul” a fost, fără îndoială, premeditat. Un căcat de procuror a pus umărul la victimizarea unui căcat de bandit, Mircea Cosma.  
Evident, n-ai ce să le faci celor trei „haiduci” Cosma. Poate doar să-i așezi în piața publică din Ploiești pe Calu’ Bălan și-apoi să-i blagoslovești cu Sf. Nicolai până nu mai rămâne țeșut și os la locul său din hoiturile alea blestemate. Muie și viață scurtă urăm clanului Cosma! 

Hoit Viu: 1965 – .
Data Ideală Deces: oricând.
Meserie: supervizor de parandărăt.
Categorie Nesimțită: bișnițar jegos.
Foto: g4media.ro.

Mecla afabilă a limbricului penelist Relu Fenechiu poate deveni, cât de curând, emblema gunoiului politic post-comunist. Pentru că sub zâmbetul ăla strâmb, știi ce monolog se petrece în dovleacul ăla rânced de-atâtea blăstămății: „Hai băăă, că nu fac eu pușcărie. Și chiar dacă fac, n-o să fac cât Berilă. Acolo … 2-3 ani. Și-o să ies afară cu toate paralele și ceva pe deasupra. Și cam asta e povestea Fenechiului, entrepreneurul de carton mânjit cu căcat din târgul Ieșilor, ce-a mâncat câteva zeci de milioane bune de la fraierul de contribuabil. 

Marea problemă cu stârpitura de Relu Fenechiu e că nu prea știi de unde să-l iei. La o adică, nu toți studenții anilor ’80 făceau bișniță. Și nu toți foștii bișnițari și-au făcut firme cu care-au căpușat statul vreme de două decenii. Și nu toți patronii de firme-căpușă au ajuns mari trăgători de sfori, încât să pună miniștri în țara românească. Fie ei și carici cuvântători ca Tudor Chiuariu.
Fenechiul este ultimul din grupul banditesc de la Iași bălăcărit în această serie, sigur cel mai influent și, poate, cel mai bogat. Asta deoarece lui i s-a delegat de la centru rolul de a superviza toate pungășiile făcute de pesediștii și peneliștii locali, ca să fie sigure gunoaiele de la centru că nu sunt prea tare jecmănite de porția lor de parandărături.

Cu această ocazie, am realizat și de ce puțeau îngrozitor toate televizoarele atunci când au fost nevoite să redea pentru prima dată imaginea meclei strîcate și haznatice a insectei Tudorel Toader. Fiindcă excrementalul jurist era clientul excrementalului Relu Fenechiu. Cum dreaq se face?! România … o țară mică … câteva mese, și alea populate numa’ cu gunoaie. Cum spuneam, nu știi de un’ să-l iei. Dar dacă e ceva putred prin Moldova, poți să fii sigur că și Relu Fenechiu e prin preajmă.
Cre’ c-am ajuns la nivelul de civilizație la care putem și trebuie să facem compost din Relu Fenechiu!
  

Cât mai aveți de gând să abuzați de răbdarea noastră? GUNOAIELOR!

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments