Logo-Nesimtit
Caută

Line of Duty ⸺⸺ Anticorupție, frate!

Line-of-Duty-Recenzie-Imagine-Principala

Pentru necunoscători, programele care dramatizează activitățile polițienești se numesc «police procedurals», iar serialul creat de Jed Mercurio și difuzat de BBC – Line of Duty – cred că este cel mai bun. Dacă nu dintotdeauna, atunci cel puțin din ultimul deceniu. Mai interesant pentru români e că pune problema corupției și anticorupției, astfel că n-ar strica să se difuzeze non-stop pe holurile DNA. Hai să vedem cum se face această pârdalnică treabă în spațiul anglo-saxon, chit că vorbim de ficțiune.

Acum opt luni când am compilat monumentala clasificare Topul Disprețuibilității la Români, am plasat aproape de vârf polițîștii și procurorii, în categoria «Căcăcioși de Robă». Dacă stăm să ne gândim la ultimele „performanțe” ale „luptătorilor” anticorupție și facem comparația cu polițîștii descriși în Line of Duty, se pare că am subestimat coeficientul de disprețuibilitate al indivizilor din cele două categorii.
Procurorii britanici sunt destul de diferiți de cei din sistemul românesc, fac parte dintr-o instituție – Crown Prosecution Service – având rolul de a supraveghea anchetele (realizate în principal de polițiști) și nu de a-și băga deștele peste tot ca „omologii” lor români. Astfel, vom face o comparație în special între polițiști.

Protagoniștii din Line of Duty sunt angajați la o secție specială – AC12 (Anti-Corruption Unit no. 12) – cu misiunea de a ancheta cazurile suspecte de corupție din poliție. Probabil din considerente dramatice, cazuri ce par disparate în primul sezon se dovedesc în sezoanele următoare a fi parte dintr-o conspirație de proporții prin care grupuri de crimă organizată controlează eșaloanele superioare ale polițîștilor.
Polițîștii aflați pe ștatele de plată ale mafioților sunt disprețuiți atât de colegii lor, cât și de infractori. Iar când funia ajunge la par șansele sunt egale pentru cei vânduți să fie omorâți de indivizi din ambele categorii. Replica persiflatoare adresată acestora – „Ya bent bastard!” este probabil cea mai remarcabilă din tot serialul.

Așa că vom spicui ce-am descoperit noi despre polițîști, anti-corupție și polițîști anti-corupție din UK (față de corespondentele lor neaoșe):

  • Există polițîști escroci, dar nu există polițîști analfabeți ⸺⸺ depinzând de ce definiție a analfabetismului folosim (dacă o folosim pe-a noastră, credem proporția analfabeților din poliția română este între 50% și 95%. Deasemenea, ăia din UK par toți să știe cum se folosește computerul, spre deosebire de ai noștri, care nu știu nici cum se folosește pompa de la benzinărie.
    La noi, prostia este infinit mai periculoasă decât banditismul. Valabil și în procuratură, unde noi credem că vreo 25% nu sunt în măsură nici să ștergă la cur girafele de la zoo.

  • Gradele nu se obțin pe pile/șpagă ⸺⸺ ofițerii superiori de poliție, chiar și cei aflați pe mână cu infractorii, se află acolo pe competențe.
  • Amestecul politicului în operațiuni există, dar polițiștii în nici un caz nu se fac preș în fața tîrlelor politice.
  • Procedura e sfântă ⸺⸺ polițîștii români nu respectă procedura de proști sau pentru că le e lene. Doar nu vă gândiți că e vreun protest la adresa excesului birocratic. În UK, dacă un mare șef ordonă ceva împotriva procedurilor, subalternul pur și simplu nu-l ascultă, sau îl raportează pentru încălcarea normelor profesionale. Cine le-ar putea explica asta unor mizerabili căcăcioși de robă precum celebrul Portocală?
  • Anticorupția nu se face la televizor, acolo sunt prezentate doar cifre seci.

Cât despre valoarea intrinsecă a Line of Duty? Își realizează cu brio misiunea – livrând suspans căcălău încă de la primele episoade – în ciuda unor personaje de care parcă nu prea-ți vine să te atașezi, fiind vorba de polițiști pân’ la urmă. Mai putem să adăugăm că a fost de curând etichetat drept unul dintre cele mai bune 50 de seriale BBC din toate timpurile și că ultimul sezon a fost urmărit de peste 12 milioane de telespectatori, dintr-o populație a UK de 67. Având în vedere că fiecare sezon are doar șase episoade, e păcat să ratezi Line of Duty.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments