Logo Nesimțit

O Nouă Serie – „Cei Mai Jegoși”

Tagline-ul blogului nesimțit este blog de educație și bălăcăreală politică. Cum avem deja o serie destul de substanțială în materie de educație, ne-am gândit că n-ar fi rău să inaugurăm una pe partea de bălăcăreală. Și cum puține lucruri sunt mai jegoase decât viața publică românească, ne-am gândit la următoarea denumire — Cei Mai Jegoși: 100 de Gunoaie din România Post-Comunistă.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on reddit
Reddit

După cum sugerează și titlul, în principiu ne vom limita la nominalizarea celor mai jegoase 100 de gunoaie care-au marcat viața bacilor moldoveni, ungureni, secuieni, ardeleni sau dobrogeni din ultimii 33 de ani. Din păcate, nu suntem părtași la informații clasificate — ca să putem identifica adevăratele puteri din spatele tronului (i.e., autenticele gunoaie securistice) — și nici nu suntem din seminția Mamei Omida. Astfel, principalul criteriu de identificare a celor mai jegoase gunoaie din România post-comunistă rămâne notorietatea, iar ierarhizarea poate fi realizată eventual după selectarea celor o sută. Firește că și anii ’70-’80 sunt importanți pentru peisajul post-comunist, iar o serie de gunoaie pot fi selectate și în funcție de notorietatea pe care-au dobândit-o atunci.
Gunoaiele vor fi selectate mai ales în funcție de poziția în care au dobândit cea mai mare notorietate în ochii opiniei publice. Bineînțeles că există gunoaie care nu au nevoie de vreo poziție oficială pentru a se implanta în cortexul public, precum mizeria ciobănească Gigi Becali sau excrementul media Dan Diaconescu, însă marea lor majoritate devin cunoscuți prin intermediul pozițiilor.

Inspirația noastră este răposata campanie TVR de prin 2006 parcă, noi chiar propunând acestui zombie organizațional un program care să pună-n lumină gunoaiele mai recente, cu toate că și celebrul Mari Români conținea cel puțin în proporție de 50% gunoaie, doar că alea erau mai puțin contemporane. Fiind o societate disprețuibilă, cea românească are propensiunea de a popula viața publică, de azi și de aiurea, preponderent cu jeguri. Un astfel de show televizat credem că ar putea relansa noroacele și unei mizerii aflate-n comă profundă ca televiziunea publică.

Ca să ilustrăm cât de acerbă este concurența pentru un loc pe lista celor mai să luăm cazul TVR-ului. Cât de jegoși au fost președinții acestei organizații de-a lungul timpului? Ce gunoi imens este actualul, slugoiul peren Dan Turturică? Și totuși nici unul nu-și face loc pe lista noastră cu 100 de animale pernicioase.

Pentru a nu căpăta efecte digestive adverse de la analizarea prea multor baligi umane, ne propunem ca să dedicăm fiecărui gunoi în jur de 250 de cuvinte și să publicăm pastile de câte trei jeguri în zilele cu x5 ale lunii. Fiecare jeg va avea o fișă cu data nașterii, meseria, încadrarea într-o categorie nesimțită (e.g., bișnițar securistic, animală proastă, gunoi cotețăresc, etc.) și vârsta ideală a decesului (i.e., fix înainte de a deveni pernicios pentru societatea românească).
Avem 100 de căsuțe de umplut, iar gunoaiele sociale sunt multe și diverse, astfel că orice fel de categorizare este puțin artificială, dar asta-i situația:

 • GUNOAIE PREZIDENȚIALE — (3 poziții).
 • GUNOAIE PRIM-MINISTERIALE — (12).
 • GUNOAIE AEDILITARE — (27 poziții) baroni locali (primari, președinți de CJ) indiferent de partid. Evident, la nivel local contează mai puțin partidul și majoritatea animalelor din această categorie au schimbat partide fără număr.
 • GUNOAIE PSD-iste — (9 poziții) parlamentari, miniștri, secretari de stat ș.a.m.d. extrem de jegoși care s-au remarcat ca membri ai PSD-ului sau a diferitelor sale încarnări (FSN, FDSN, PSDR).
 • GUNOAIE PDL-iste — (6 poziții).
 • GUNOAIE PNL-iste — (6 poziții).
 • GUNOAIE MAGYARORSZÁG — (3 poziții).
 • GUNOAIE DIN ALTE PARTIDE — (9 poziții).
 • GUNOAIE CAPITALISTE  (6 poziții) cei mai jegoși dintre marii câștigători ai capitalismului securistic de cumetrie, în special gunoaiele care ne țin morală despre virtuțile lor, ale muncii și investițiilor.
 • GUNOAIE MEDIA & SPORT  (9 poziții) jurnaliști, administratori de presă, administratori sportivi cu influență malignă în România post-comunistă sau, (foști) sportivi de renume în cazul unic al lui Ilie Năstase, atât de prost încât pune o nație întreagă într-o lumină proastă și ar fi o rușine în orice societate din orice timp și orice spațiu.
 • GUNOAIE PARADIGMATICE ⸺ (10 poziții) acele jeguri emblematice pentru ultimii 33 de ani, care nu puteau fi produse decât de condițiile unice ale aceste mizerabile perioade.
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments