Prințipuri Politice

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Categoria „Prințipuri Politice” expune și reclamă asimilarea și respectarea unor minime prințipuri care vor duce, poate în sfârșit, spațiul mioritic pe drumul către modernitatea politică. În cazul neasimilării și nerespectării nu ne rămâne decât ori autocrația ori înțelegerea politicii democratice ca schimb de favoruri.
Mult mai probabil pare acest din urmă deznodământ, cum arată cu vârf și-ndesat istoria post-decembristă dar și cea interbelică. În această situație, actorii cel mai bine echipați pentru asemenea realități sunt jegurile incomensurabile, bișnițarii animalici, bișnițarii securistici și alte asemenea specii disprețuibile, care constituie ținta principală a spectaculoaselor bălăcăreli accesibile în categoria „Tîrlisme Autohtone”.
În această categorie se vor regăsi, în principal, postările din seria „Ce Iaște Politica …” – singurul demers din spațiul românesc ce-și propune să împacheteze într-un ambalaj atractiv și facil de desfăcut istoria politicii și principalele concepte cu care ar trebui să se opereze în toate analizele și discuțiile despre politică.

„It’s all bullshit, folks and it’s bad for ya!

George Carlin
Newsletter Nesimțit
Vechiul Regim în Regatul Franței

Ce Iaște Politica, ep. 11: Vechiul Regim în Regatul Franței

Vechiul Regim sau Ancien Régime are o reputație proastă, chiar și printre gunoaiele moșnejești conservatoare. În acest episod trecem în revistă cum Vechiul Regim s-a configurat ca reacție la centralizarea întreprinsă de monarhia vrută absolută a Bourbonilor. Deasemenea, analizăm cum regimul s-a încăpățânat să supraviețuiască mult dincolo de data sa de expirare, dând naștere la monștri precum venalitatea și subminând solidaritatea în societatea franceză.

Evoluția Statelor Moderne în Europa

Ce Iaște Politica, ep. 10: Evoluția Statelor Moderne în Europa

Cu al zecelea episod al «Ce Iaște Politica», Un-Nesimțit intră cu adevărat în brânza modernității, axându-se pe evoluția statelor moderne în Europa. Trecerea de la o „societate de stări” la una de clase a fost o consecință a centralizării statelor. Maniera în care au interacționat monarhiile centralizatoare cu aristocrațiile și burgheziile incipiente de pe teritoriul lor au determinat tipul regimului politic pe care majoritatea țărilor Europei le-au cunoscut în Epoca Modernă Timpurie.

Tîrlismul Curții Constituționale a României @ Un Nesimțit

Tîrlisme Constituționale

„De ce se comportă Curtea Constituțională într-o manieră partizană” pare a fi întrebarea pe buzele tuturor atunci când tîrlescul organism mai scoate câte-o decizie controversată. Un-Nesimțit arată cu argumente istorice, folosind o manieră comparativă ce ar trebui să fie și să facă o curte constituțională și denunță coluziunea multi-seculară dintre profesiunea juridică și jegurile politice.

Despotismul Oriental si China Imperiala

Ce Iaște Politica, ep. 9: Despotismul Oriental și China Imperială

Într-al nouălea episod al seriei noastre despre politică ne întoarcem la China, mai precis la analiza trăsăturilor esențiale ale politicii în lunga perioadă imperială. Deoarece China a fost mai mereu (și este încă) un mister pentru europeni, ne-am ocupat întâi cu «despotismul oriental» – termen vag cu ajutorul căruia europenii au stereotipizat vreme de milenii ce se întâmpla dincolo de ce le era lor familiar. Apoi, trecem la treabă și discutăm politica imperială a Chinei prin prisma a trei dileme cauzate de lipsa totală a domniei legii.

Ce Iaste Politica | Institutionalizare Juridica

Ce Iaște Politica, ep. 8: Tradiții ale Instituționalizării Juridice în Zorii Modernității

Al optulea episod al «Ce Iaște Politica» este unul mai scurt, de recapitulare și reașezare a principalelor idei cu privire la domnia legii în zorii modernității. Folosind exemplele subcontinentului indian și a lumii musulmane, Un-Nesimțit explică de ce o slabă instituționalizare a principiului domniei legii este condiția standard în marea majoritate a societăților pre-industriale. În plus, atrage atenția și asupra acelor «civilizații» care se abat de la această regulă: China Imperială cu domnie a legii zero și Europa Occidentală cu puternică instituționalizare juridică.

La Mormântul Res Publica

La Mormântul «Res Publica»

O sumedenie de învățați – și vreo câțiva mai puțin învățați – au susținut și susțin în continuare că studiem istoria pentru a nu repeta greșelile trecutului. Nouă ni se pare că e cam mult, dar informați de două apariții relativ recente, ne aplecăm asupra faimoasei perioade de un secol și ceva care a marcat declinul și decesul Republicii Romane. Om avea ceva de învățat din acele vremi? Nu prea credem, dar e important să știm că o frântură de fragment de consecință se regăsește în societățile noastre. În plus, e poveste facinantă!

Newsletter Nesimțit