Prințipuri Politice

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Categoria „Prințipuri Politice” expune și reclamă asimilarea și respectarea unor minime prințipuri care vor duce, poate în sfârșit, spațiul mioritic pe drumul către modernitatea politică. În cazul neasimilării și nerespectării nu ne rămâne decât ori autocrația ori înțelegerea politicii democratice ca schimb de favoruri.
Mult mai probabil pare acest din urmă deznodământ, cum arată cu vârf și-ndesat istoria post-decembristă dar și cea interbelică. În această situație, actorii cel mai bine echipați pentru asemenea realități sunt jegurile incomensurabile, bișnițarii animalici, bișnițarii securistici și alte asemenea specii disprețuibile, care constituie ținta principală a spectaculoaselor bălăcăreli accesibile în categoria „Tîrlisme Autohtone”.
În această categorie se vor regăsi, în principal, postările din seria „Ce Iaște Politica …” – singurul demers din spațiul românesc ce-și propune să împacheteze într-un ambalaj atractiv și facil de desfăcut istoria politicii și principalele concepte cu care ar trebui să se opereze în toate analizele și discuțiile despre politică.

„It’s all bullshit, folks and it’s bad for ya!

George Carlin
Newsletter Nesimțit
Despotismul Oriental si China Imperiala

Ce Iaște Politica, ep. 9: Despotismul Oriental și China Imperială

Într-al nouălea episod al seriei noastre despre politică ne întoarcem la China, mai precis la analiza trăsăturilor esențiale ale politicii în lunga perioadă imperială. Deoarece China a fost mai mereu (și este încă) un mister pentru europeni, ne-am ocupat întâi cu «despotismul oriental» – termen vag cu ajutorul căruia europenii au stereotipizat vreme de milenii ce se întâmpla dincolo de ce le era lor familiar. Apoi, trecem la treabă și discutăm politica imperială a Chinei prin prisma a trei dileme cauzate de lipsa totală a domniei legii.

Ce Iaste Politica | Institutionalizare Juridica

Ce Iaște Politica, ep. 8: Tradiții ale Instituționalizării Juridice în Zorii Modernității

Al optulea episod al «Ce Iaște Politica» este unul mai scurt, de recapitulare și reașezare a principalelor idei cu privire la domnia legii în zorii modernității. Folosind exemplele subcontinentului indian și a lumii musulmane, Un-Nesimțit explică de ce o slabă instituționalizare a principiului domniei legii este condiția standard în marea majoritate a societăților pre-industriale. În plus, atrage atenția și asupra acelor «civilizații» care se abat de la această regulă: China Imperială cu domnie a legii zero și Europa Occidentală cu puternică instituționalizare juridică.

La Mormântul Res Publica

La Mormântul «Res Publica»

O sumedenie de învățați – și vreo câțiva mai puțin învățați – au susținut și susțin în continuare că studiem istoria pentru a nu repeta greșelile trecutului. Nouă ni se pare că e cam mult, dar informați de două apariții relativ recente, ne aplecăm asupra faimoasei perioade de un secol și ceva care a marcat declinul și decesul Republicii Romane. Om avea ceva de învățat din acele vremi? Nu prea credem, dar e important să știm că o frântură de fragment de consecință se regăsește în societățile noastre. În plus, e poveste facinantă!

Ce Iaște Politica, ep. 7: Biserică, Stat și Domnia Legii în Europa Continentală

Ce Iaște Politica, ep. 7: Biserică, Stat și Domnia Legii în Europa Continentală

Al șaptelea episod al seriei despre fundamentele politicii continuă explorarea originilor tradițiilor de drept, concentrându-ne asupra Europei Continentale. Dacă în spațiul englez principiul domniei legii s-a întrupat în instituția Parlamentului ca urmare a unui conflict multi-generațional între regalitate și aristocrație, în Europa de Vest același principiu s-a întrupat în Biserica Catolică ca urmare a unui nou conflict multi-generațional – între Biserică și Imperiul Romano-German ca urmare a Reformei Gregoriene, Conflictul Învestiturii.

Ce Iaște Politica, episodul 6

Ce Iaște Politica, ep. 6: Originile Ordinii de Drept în Europa | Evoluția Common Law

Al șaselea episod al valoroasei serii „Ce Iaște Politica” vizează condițiile în care au început să se articuleze ordinile de drept în Europa medievală. Teoriile post-factum ale «filosofilor» moderni și contimporani dau seama de evoluții și simbolistici ulterioare. Singurul adevăr pe care putem să-l dezgropăm sugerează un proces deosebit de îmbârligat. Episodul acesta se concentrează asupra cazului particular al spațiului englez și a sa Common Law între secolele X-XIII, urmând ca în episodul următor să ne mutăm în Europa Continentală.

Ce Iaște Politica, episodul 5

Ce Iaște Politica, ep. 5: Ieșirea Europeană din Stadiul Tribal

Al cincilea episod din „Ce Iaște Politica” ne duce pentru prima dată pe continentul european pentru a vedea care au fost fundamentele imemoriale ale modernității europene. După cum am văzut în episoadele precedente, instituții politice și religioase de anverguri diferite nu au reușit să eradicheze loialitățile tribale în spațiile chinez, indian sau musulman. În Europa Occidentală a „vremilor întunecate” absența oricăror actori mai de doamne-ajută a permis Bisericii Catolice să reconfigureze dimensiunea social-culturală a populațiilor care au căzut sub incidența acesteia. În articolul de față trecem în revistă consecințele sociale, politice și economice pe termen mediu și lung a ieșirii europene din tribalism.

Newsletter Nesimțit