Prințipuri Sociale

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Dacă prințipurile politice sunt necesare pentru o mai bună organizare a acțiunii colective în cazul unui număr mare de indivizi, prințipurile sociale au cel mai adesea aplicabilitate la nivel micro.
În plus, prințipurile politice sunt adesea total necunoscute prostimii largi, astfel că, paradoxal, este mai simplu să încerci să educi filistinii pe acest palier. Aceiași filistini au de obicei un ersatz de prințipuri sociale inculcat în căpățâni. Problema e că-i “lucru anticvat”, vorba maestrului Marius Chicoș Rostogan.
Evident, ne referim în special la gunoaiele moșnejești care, în spații atât de înghețate ca cel mioritic, aveau prințipuri sociale expirate înainte de a deveni moșneji, deoarece se presupune că gunoaie au fost dintotdeauna. Dar nu doar moșnejii se fac vinovați de dogmatism, existând o sumedenie de dobitoci care cred în entități an-istorice și în «valori» care nu sunt supuse inflației.
Astfel de entități și valori sunt atât de puține încât nu prea merită atenție. Tîrlele care nu-și adaptează prințipurile sociale sunt cu-adevărat alea care nu te lasă să trăiești. Astfel că trebuie trimise la coteț. Presto!

„ Tîrla-i tîrlă până moare!

Un-Nesimțit
Newsletter Nesimțit
Vârsta de Aur a Educației Românești

Vârsta de Aur a Educației Românești

Putrefacția și reforma sistemului de educație din România e un subiect asupra căruia toată lumea își dă cu părerea, așa c-ar fi păcat să nu avem și perspective nesimțite. Neavând competențe specifice în acest domeniu, mai degrabă ne dăm cu părerea vis-a-vis de cei care-și dau cu părerea.

Sursele Puterii Sociale

Sursele Puterii Sociale

„Sursele Puterii Sociale” reprezintă lectură obligatorie pentru oricine dorește să discute despre societate și schimbare dincolo de chibițăreala specifică gunoaielor moșnejești care nu sunt sigure în ce secol a fost anul 2000. Patru surse ale puterii sociale – ideologică, economică, militară și politică – sunt urmărite din vremuri pre-statale până la Marea Recesiune din 2008 pentru a da seama de acel obiectiv de aur al sociologiei istorice, un model inteligibil și rezonabil al schimbării sociale la scară largă.

Despre Șobolani și Politicieni

Despre Șobolani și Politicieni

În lumina unor noi descoperiri privind „umanitatea” șobolanilor, Un-Nesimțit susține că locul acestora în experimentele medicale (și nu numai) ar trebui luate de acei homo sapiens care dovedesc zilnic că și-au pierdut-o. Pe ea, umanitatea. Ne referim, desigur, la politicienii tîrlești.

Căcat pentru mâncat

Democrație și Meritocrație pentru Bobor

De la zi la zi, două fenomene îngrijorătoare poluează puternic și viața publică și viața privată, aproape pe întregul teritoriu al planetei: mâncătorii de căcat devin din ce în ce mai virulenți și mai mulți, iar vorbitorii degeaba vor să fie mai mereu băgați în seamă … pentru ce? Un-Nesimțit definește aceste două categorii în stilu-i caracteristic și, pe baza unei cărți și unui articol, încearcă să explice evoluțiile periculoase ale celor două grupuri.

Afacerist - Antreprenor - Bișnițar

Afaceriști ⸺ Antreprenori ⸺ Bișnițari

Trăind și cujetând apreciabil de mult în capitalismul de cumetrie din România post-comunistă, Un-Nesimțit a avut un impuls de clasificare zoologică. Ce fel de capitaliști există în general și ce soi avem în spațiul românesc? Că doară etica protestantă nu s-a simțit în spațiul mioritic nici cât să chiorască un șoarece. Sunt identificate trei feluri de astfel de capitaliști și descris pe larg tipul prevalent în tărâmul supranumit „Islazul Maicii Domnului”.

Cimpanzeu Domn

Se Domnește Cam Mult P-Acilea …

Unele dintre cele mai deranjante superficialisme sunt formulele de adresare, pe care unii filistini le confundă cu manierele. În această postare vom analiza propensiunea tuturor tîrlelor masculine din România de a se adresa altor tîrle masculine cu apelativul de «domn». Un-Nesimțit crede că ultimul care a folosit acest titlu non-fraudulos a fost Dioclețian în sec. III e.n. și propune – cu exemple, evident – schimbarea din temelii a formulelor de adresare, întru o mai pronunțată democratizare a acestora.

Newsletter Nesimțit