Logo-Nesimtit
Caută

Seria „Cei Mai Jegoși” Români

Topurile care scot în evidență aspectele negative ale economiei și societății au o reputație proastă și sunt mai rare decât competența la politicianul român. De te ori ați văzut Top 10 Cele Mai Răpănoase Orașe din Lume”? Totuși, la numărul incomensurabil de gunoaie care s-au primblat prin viața publică a României post-comuniste e strigător la cer absența unui demers de identificare și bălăcăreală a celor mai jegoase specimene. Noi bănuim că o variantă TV a demersului nostru Cei Mai Jegoși ar putea scoate din letargie chiar și Televiziunea Română.

În plus, se știe că boborul mioritic are, în statornicia sa multi-milenară, memoria unei amibe. Trecerea timpului, împreună cu prostia și neamprostia celor ce alcătuiesc așa-zisul discurs public pun în pericol memoria jegului uman desfășurat cu aplomb în nesfârșita tranziție românească. N-ar fi de mirare ca, mai degrabă din ignoranță, s-auzim peste vreo 15-20 de ani că gunoaie dintre cele mai răpănoase, ca Băsescu Traian sau nemesisul său reptilian într-ale securismului, au fost niște eroi ai postcomunismului.

Bineînțeles că acesta este un top subiectiv. În primul rând, noutatea demersului îl face astfel. Apoi, cum acesta este un blog de educație și bălăcăreală politică, topul se va înclina natural către denunțarea și suduirea gunoaielor politice. Și mai e problema că trebuie să lucrăm cu materialul clientului. Ar fi fost extraordinar să dispunem de date serioase (și, cât de cât, sistematizate) despre patologica tagmă a securiștilor, însă neam văzut nevoiți să lucrăm doar cu ecouri ale pernicioasei lor existențe în spațiul public.
Asta nu înseamnă că ne vom limita doar la cei mai jegoși politicieni. Producția de jeg în cele peste trei decenii de tranziție a fost impresionantă și s-a diseminat brown-ian în întreaga societate. Interacțiunile, mai evidente sau mai subtile, între clientelism, securism și capitalism sălbatic s-au reverberat în toate domeniile. Cum e imposibil să ne pricepem la orice, am organizat bestiariul după următoarele categorii:

Deocamdată, s-au identificat 54 de gunoaie, ce-au fost bălăcărite-n 18 episoade.
Ne-am propus prezentarea gunoaielor în treizeci de episoade a te trei jeguri bălăcărite fiecare și un mega-episod final, cel dedicat gunoaielor paradigmatice, în care vom vedea care sunt acei cei mai jegoși dintre români care nu puteau ajunge la un asemenea nivel de disprețuibilitate decât în condițiile specifice acestei nesfârșite tranziții.
Mai jos avem reprezentările grafice ale acestor cei mai jegoși români, iar un click în centrul răpănoasele lor mecle vă va trimite către episodul specific în care expunem de ce lepădătura respectivă merită să fie inclusă în acest cel mai teribil dintre topuri. Urăm tuturor gunoaielor politice, economice și sociale ale României post-comuniste o viață cât mai scurtă și o posteritate plină de invective la adresa întregului lor neam jegos.

Cei Mai Jegoși Români || 100 de Gunoaie din România Post-Comunistă

Cât mai aveți de gând să abuzați de răbdarea noastră? GUNOAIELOR!