Seriale | Filme

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Este probabil pentru prima dată în istorie când «epoca de aur» a unui domeniu, oricare domeniu, există în prezent. Trăim epoca de aur a televiziunii (care nu mai înseamnă televiziune, ci TV sub orice modalitate de diseminare s-ar produce) și asta e evident. Cine dracu’ s-ar mai mulțumi cu 90 de minute de narațiune mediocră – în cel mai bun caz – la cinema când poate avea zece ore în care acțiunea și mai ales personajele să fie întoarse pe toate fețele?
Discutăm despre o lume cu o capacitate de atenție redusă, iar hegemonia serialelor reprezintă paradoxul consumului cultural actual. Oricum, asta nu poate decât să ne bucure.
În această categorie vom include filmele și documentarele , având în vedere că nu prea urmărim astfel de produse culturale, aflate pe o pantă evident descendentă din toate punctele de vedere, mai ales a calității. Este important de precizat că nu vom analiza nefericit-botezatele blockbustere, cum ar fi GoT, cu toate că poate ne plac și nouă. Spiritul artistic al epocii de aur a Tv-ului rar se regăsește într-un asemenea exercițiu de cheltuială a surplusului de buget. Pe de altă parte, un „The Wire”, de exemplu?!

„În California nu se aruncă gunoiul. Îl reciclează ca seriale TV.

Woody Allen
- alt moșneag -
Newsletter Nesimțit
Succession Serial HBO Recenzie

„Succession” – Un Altfel de Sfârșit al Istoriei

«Succession» reușește în a realiza ceva aparent imposibil : să satirizeze în același timp dramele familiale, thriller-ele corporate și condiția umană în contextul capitalismului târziu neoliberal. Dacă vreți să vedeți (și să vă râdeți) într-o manieră concentrată tot ce e tîrlesc în destinul mai-marilor mega-corporațiilor, atunci luptele intestine din clanul Roy pentru controlul Waystar Royco reprezintă tot ce e mai bun în «epoca de aur» a serialelor.

Viața lui Mahomed

Viața lui Mahomed

Un-Nesimțit a fost plăcut impresionat de documentarul “The Life of Muhammad”/„Viața lui Mahomed”, și-l consideră o introducere extraordinară în înțelegerea unui fenomen major al istoriei ⸺ ascensiunea islamismului. Programul atinge punctele esențiale ale evoluției politice a unei comunități de la stadiul de trib la cel de stat. Totuși, nu este un program fără defecte (sau cu defecte peste care să trecem) și asupra lor ne vom apleca în această postare.

Recenzie Mindhunter

Mindhunter ⸺ Un Profiler Pentru Caracal, Vă Rugăm!

Unul dintre serialele interesante produse (cred) de Netflix în ultima perioadă este «Mindhunter». Poate multă lume nu-și dă seama, dar ideea/meseria/identitatea de profiler este una relativ nouă, ea datează din anii ’70. Bazându-se pe memoriile băietului deștept care a fondat departamentul de «Științe Comportamentale» din cadrul FBI, «Mindhunter» livrează beton în primul sezon. Al doilea – o dezamăgire, cel puțin pentru noi ăștia vaccinați împotriva political correctness.

Afiș The Good Fight

„The Good Fight” ⸺ Dramedie în Vremea Scandalurilor

Cică „The Good Fight” ar fi unul dintre cele mai bune seriale politice de la ora actuală. Nu știu exact ce-ar însemna serial politic, însă toate filmele și/sau serialele având setting-ul în vreo instituție politică nu m-au captivat niciodată. În „Good Fight” doar se simte presiunea a ceea ce prostime crede că e politica; geniul creatorilor stând în satirizarea așa-zisei politici de masă, având în prim-plan pe excelenta Christine Baranski (care, probabil ar reuși să transforme și „Las Fierbinți” în ceva acceptabil).

Poster Line of Duty

„Line of Duty” ⸺ Anticorupție, frate!

Un-Nesimțit recenzează serialul BBC „Line of Duty”, prin realizarea unor paralele cu realitatea procedurală a polițîștilor români. Vom vedea că disprețuibilitatea aparent inerentă acestei jegoase tagme se verifică doar în cazul societăților disprețuibile. Pe lângă faptul că discutăm de un suspans extraordinar în fiecare sezon, acesta este unul din rarele cazuri de seriale care devine mai bun pe episod ce trece. N-ar fi rău să fie material didactic obligatoriu în toate fabricile de polițîști de pe fiecare meridian.

Arta soundtrack-ului

Revoluționarii și Regii Soundtrack-ului

Circumstanțele specifice artei în era capitalismului târziu au dus la proeminența prezentă a muzicii de film. Probabil cea mai bună muzică a prezentului este cea compusă pentru marele (și micul) ecran. Acest documentar produs de BBC și prezentat de un mustăcios umflat ne trece prin muzica de film orchestrală, pop & jazz și electronică de la origini până la Hans Zimmer. Cu această ocazie, Un-Nesimție realizează un top 10 personal al muzicii de film.

Newsletter Nesimțit