Soțietate & Prințipuri

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Secțiunea „Soțietate & Prințipuri” reprezintă sistemul nervos și cavitatea abdominală a blogului nesimțit. Cum societatea și politica românească au pornit (metaforic, cel puțin) de la ideea/citatul mock-lincolnian enunțat într-o „Scrisoare Pierdută”, ne-am hotărât să creăm acest blog taman pentru a oferi prințipuri, analize în favoarea acestora, dar și pentru a bălăcări cu toată măiestria disprețuibilitatea umană aflată în contra sau în afara acestor prințipuri.
Această secțiune conține postări din categoriile „Prințipuri Sociale” și „Prințipuri Politice” – analize cu ecouri din teoria politică și ceea ce în jargonul anglo-saxon este cunoscută ca «social theory» (marile paradigme despre schimbarea socială). Și pentru a juxtapune cu violență realitatea peste teorie, secțiunea aceasta înglobează articole din categoriile „Tîrlisme Autohtone” și „Tîrlisme Internaționale”. Ne-am propus ca în aceste din urmă categorii să batjocorim și să denunțăm tîrlele și tîrlismul peste tot pe unde-l întâlnim.
Tradiția autohtonă are o propensiune aparte pentru ascunderea gunoiului sub preș. Noi dorim să-l depozităm mereu la tomberon (propriu sau figurat) și oferim și ceva unelte în acest sens. Nein zu tîrlismus!

„ … unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!

Nen'-tu Iancu
- un nesimțit -
Newsletter Nesimțit
Originile Responsabilității Politice - Camera Comunelor in 1833

Ce Iaște Politica, ep. 15: Originile Responsabilității Politice

Evenimentele politice din Anglia secolului al XVII-lea, precum și procesele economice și ideologice conexe sunt cunoscute sub denumirea de prima revoluție burgheză. În acest episod, luăm la puricat originile istorice ale acestor procese de amploare, sfârșind prin a sublinia cea mai importantă consecință politică a lor pe termen lung: apariția conceptului și practicii responsabilității politice.

Premiile „Jegurile Anului 2020”

Premiile „Jegurile Anului 2020”

Bine v-am găsit la prima ediție a premiilor „Jegurile Anului”. Toată lumea face topuri cu cele mai pozitive zboruri de fluturi mirobolanți ai anilor ce au trecut din epoca de aur a traiului. Noi, ca de obicei, facem un top modest al celor mai jegoase personaje a anului prost ce tocmai s-a încheiat. Evident, atracția principală este să aflați cine este jegul absolut al anului 2020.

Virunga – Despre Crimele Capitalismului Neocolonial în Paradis

Virunga – Despre Crimele Capitalismului Neocolonial în Paradis

Întotdeauna am considerat că decolonizarea este cel mai important proces istoric de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Problema cu decolonizarea a fost și este controversatul aspect al „neocolonialismului”. Dacă cineva vrea să afle ce presupune acest neocolonialism, de la firul ierbii și nu dintr-un tom prăfuit, ar face bine să se uite la documentarul «Virunga».

Rupert Murdoch - Un Mega-Jeg al Timpurilor Noastre

Rupert Murdoch – Un Mega-Jeg al Timpurilor Noastre

De-a lungul a trei episoade de câte o oră, BBC ne demonstrează cu vârf și îndesat caracterul pernicios al mogulului media Rupert Murdoch. Noi susținem că acest Murdoch este unul dintre puținele … da, știm că este greu de crezut … mega-jeguri ale timpurilor noastre. Morala acestui program e că atât timp cât e posibil ca asemenea mizerii să-și întindă blestematele tentacule pe mai mult de 2-3 grade de latitudine, democrația rămâne o poveste de adormit copiii … cu grave probleme cognitive.

Ronald Reagan - Recenzie The Reagans (showtime)

Ronald Reagan – Originalul Gunoi Moșnejesc Prezidențial

Biografia tîrletelui absolut Ronald Reagan este luată la puricat într-o nouă miniserie difuzată de Showtime, The Reagans. Chiar dacă scenariul este evident influențat de preferințele politice actuale ale producătorilor, în particular, și ale Hollywood-ului, în general, povestea lui Reagan merită spusă și respusă din toate unghiurile. Mai rar e posibil până și să imaginezi, într-o manieră credibilă, un asemenea personaj cu atâtea defecte: indistinct, incompetent, rasist, ridicol, bombalău, turnător, attention-whore avant la lettre ș.a.m.d. Și să ajungă președinte al Statelor Unite într-un moment al vieții când devenise și un răpănos gunoi moșnejesc chiar e un scenariu extrem de nerealist. Și totuși …

Originile Autocrației în Rusia

Ce Iaște Politica, ep. 14: Originile Autocrației în Rusia

Regimul autocratic al țarilor Rusiei, pe care l-am clasificat drept «absolutism forte» în episodul 10 al seriei noastre, a fost unic în peisajul politic european. În acest episod facem cunoștință cu originile evoluției politice rusești, încă de la celebrul Oleg al Novgorodului, trecând prin vremile de cristalizare a autocrației moscovite sub Ivan cel Groaznic. Sfârșim cu epoca de aur a patrimonialismului rusesc sub primii Romanovi și cu încercările lui Petru cel Mare de a ține în frâu cele mai tîrlești porniri politice ale patronilor de «suflete».

Newsletter Nesimțit