Soțietate & Prințipuri

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Secțiunea „Soțietate & Prințipuri” reprezintă sistemul nervos și cavitatea abdominală a blogului nesimțit. Cum societatea și politica românească au pornit (metaforic, cel puțin) de la ideea/citatul mock-lincolnian enunțat într-o „Scrisoare Pierdută”, ne-am hotărât să creăm acest blog taman pentru a oferi prințipuri, analize în favoarea acestora, dar și pentru a bălăcări cu toată măiestria disprețuibilitatea umană aflată în contra sau în afara acestor prințipuri.
Această secțiune conține postări din categoriile „Prințipuri Sociale” și „Prințipuri Politice” – analize cu ecouri din teoria politică și ceea ce în jargonul anglo-saxon este cunoscută ca «social theory» (marile paradigme despre schimbarea socială). Și pentru a juxtapune cu violență realitatea peste teorie, secțiunea aceasta înglobează articole din categoriile „Tîrlisme Autohtone” și „Tîrlisme Internaționale”. Ne-am propus ca în aceste din urmă categorii să batjocorim și să denunțăm tîrlele și tîrlismul peste tot pe unde-l întâlnim.
Tradiția autohtonă are o propensiune aparte pentru ascunderea gunoiului sub preș. Noi dorim să-l depozităm mereu la tomberon (propriu sau figurat) și oferim și ceva unelte în acest sens. Nein zu tîrlismus!

„ … unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!

Nen'-tu Iancu
- un nesimțit -
Newsletter Nesimțit
Ce Iaște Politica, ep. 13: Deriva Oligarhică din Regatul Ungariei

Ce Iaște Politica, ep. 13: Deriva Oligarhică din Regatul Ungariei

După multă vreme, ne îndepărtăm de spațiul occidental. Istoria aparte a pătrunderii maghiarilor și a consolidării unui important Regat al Ungariei în secolele IX-XII au dus la realități politice marcat diferite de cele despre care am discutat până acum. O corcitură între vest și est, la începutul Epocii Moderne Ungaria dezvoltase un regim de oligarhie aristocratică ce a permis ca populația rurală să fie ținută în aranjamente feudale de muncă până în secolul al XIX-lea, dar și dispariția Ungariei de pe harta politică a Europei. În episodul al 13-lea din „Ce Iaște Politica” veți afla care au fost factorii principali în emergența dominației magnaților.

Despre Șobolani și Politicieni

Despre Șobolani și Politicieni

În lumina unor noi descoperiri privind „umanitatea” șobolanilor, Un-Nesimțit susține că locul acestora în experimentele medicale (și nu numai) ar trebui luate de acei homo sapiens care dovedesc zilnic că și-au pierdut-o. Pe ea, umanitatea. Ne referim, desigur, la politicienii tîrlești.

Ce Iaște Politica, ep. 12: Vechiul Regim Trece Oceanul in America Latină

Ce Iaște Politica, ep. 12: Vechiul Regim Trece Oceanul în America Latină

Dacă Vechiul Regim francez a devenit legendar, asta nu înseamnă că nu au mai fost cazuri asemănătoare. Spania a fost o soră mai mare (dar mai incompetentă) a Franței într-ale absolutismului slab. Însă Vechiul Regim spaniol a influențat infinit mai multe destine decât tîrlismele Bourbonilor. În acest episod vedem cum s-au perpetuat inegalități din Spania în multi-secularele patologii politice ale Americii Latine.

Vanghelie si Basescu in Complexul Bișnițăresco-Securistic

Complexul Bișnițăresco-Securistic

România este condusă de un Complex Bișnițăresco-Securistic. Sutele de mii de gunoaie umane ce alcătuiesc acest difuz și disprețuibil conglomerat reprezintă un atentat iminent, spațial și temporal, la adresa calității vieții în spațiul mioritic. Un-Nesimțit analizează cu aplombul caracteristic această blăstămăție pluri-cefală rezultată din intercalarea securismului cu bișnițăreala.

Vechiul Regim în Regatul Franței

Ce Iaște Politica, ep. 11: Vechiul Regim în Regatul Franței

Vechiul Regim sau Ancien Régime are o reputație proastă, chiar și printre gunoaiele moșnejești conservatoare. În acest episod trecem în revistă cum Vechiul Regim s-a configurat ca reacție la centralizarea întreprinsă de monarhia vrută absolută a Bourbonilor. Deasemenea, analizăm cum regimul s-a încăpățânat să supraviețuiască mult dincolo de data sa de expirare, dând naștere la monștri precum venalitatea și subminând solidaritatea în societatea franceză.

Recenzie Nesimțită Complotul Împotriva Americii

Complotul Împotriva Americii și Fascinația Prezidențială

În «Complotul Împotriva Americii» — mini-seria HBO produsă de David Simon după cartea cu același titlu de Philip Roth — oameni obișnuiți aparent benevolenți sunt duși pe căi greșite de politicieni tîrlești. Chiar așa să fie?

Newsletter Nesimțit