Soțietate & Prințipuri

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Secțiunea „Soțietate & Prințipuri” reprezintă sistemul nervos și cavitatea abdominală a blogului nesimțit. Cum societatea și politica românească au pornit (metaforic, cel puțin) de la ideea/citatul mock-lincolnian enunțat într-o „Scrisoare Pierdută”, ne-am hotărât să creăm acest blog taman pentru a oferi prințipuri, analize în favoarea acestora, dar și pentru a bălăcări cu toată măiestria disprețuibilitatea umană aflată în contra sau în afara acestor prințipuri.
Această secțiune conține postări din categoriile „Prințipuri Sociale” și „Prințipuri Politice” – analize cu ecouri din teoria politică și ceea ce în jargonul anglo-saxon este cunoscută ca «social theory» (marile paradigme despre schimbarea socială). Și pentru a juxtapune cu violență realitatea peste teorie, secțiunea aceasta înglobează articole din categoriile „Tîrlisme Autohtone” și „Tîrlisme Internaționale”. Ne-am propus ca în aceste din urmă categorii să batjocorim și să denunțăm tîrlele și tîrlismul peste tot pe unde-l întâlnim.
Tradiția autohtonă are o propensiune aparte pentru ascunderea gunoiului sub preș. Noi dorim să-l depozităm mereu la tomberon (propriu sau figurat) și oferim și ceva unelte în acest sens. Nein zu tîrlismus!

„ … unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!

Nen'-tu Iancu
- un nesimțit -
Newsletter Nesimțit
Filistini și Gunoaie Mizerabile: Tadici și R. Williams

Să-ți Irosești Talentu’ Pe Niște Filistini

Din întâmplare, Un-Nesimțit a dat peste un imens articol scris întru slava fameliei princeps de filistini sportivi ai lumii: jegosul clan Williams. Revoltat de irosirea talentului jurnalistico-scriitoricesc pe un subiect atât de vulgar, bălăcăreala nesimțită atinge noi culmi. Prostia și tupeul on-screen afișat de cele două «planetoase» tenizmene este deja legendară, însă glorificarea jigodescului lor babac este de neiertat. Și a altora ca el! Articol nerecomandat cititorilor posedați de duhul corectitudinii politice!

Ce Iaște Politica, ep. 3: Triburi, State și Tipologia Weberiană a Conducerii

Ce Iaște Politica, ep. 3: Triburi, State și Tipologia Weberiană a Conducerii

După cum sugerează imaginea de mai sus, în acest articol vom aborda șăfii dar și pești mai de soi, animale de magnitudinea Leviatanului. Lăsând bășcălia pentru mai târziu, episodul al treilea din seria „Ce Iaște POLITICA” vrea să lămurească trebile tribale și să povestească despre o organizare socială superioară, statul.
Având în vedere că sunt mai multe viziuni asupra statului decât episoade DDD cu Elodia, Cioacă și Magda Ciumac (dacă mai ține cineva minte), noi vom aborda problema printr-o contrastare a etapei tribale cu cea statală. Și ca să încheiem apoteotic, vom face apel la ăl mai om dăștept de la vremea lui, vom trece în revistă ideal-tipurile descrise de Max Weber în ceea ce privește conducerea. Să-i dăm bataie, tovarăși!

Căcat pentru mâncat

Democrație și Meritocrație pentru Bobor

De la zi la zi, două fenomene îngrijorătoare poluează puternic și viața publică și viața privată, aproape pe întregul teritoriu al planetei: mâncătorii de căcat devin din ce în ce mai virulenți și mai mulți, iar vorbitorii degeaba vor să fie mai mereu băgați în seamă … pentru ce? Un-Nesimțit definește aceste două categorii în stilu-i caracteristic și, pe baza unei cărți și unui articol, încearcă să explice evoluțiile periculoase ale celor două grupuri.

WordCloud Starea de Natură

Ce Iaște Politica, ep. 2: Starea de Natură

În al doilea episod din ceea ce se vrea cea mai valoroasă serie despre politică din blogosfera românească, Un-Nesimțit se apleacă asupra stării de natură. Dovedindu-și măiestria argumentativ-narativă, acesta privește starea de natură ca dispozitiv teoretic folosit în discursurile de legitimare, concept filozofic sau realitate antropologică. Cu acest prilej, Un-Nesimțit prezintă și principalele stadii de evoluție a organizării social-politice a Homo sapiens, discutând mai în amănunt primul dintre acestea, cea de «ceată». Bineînțeles, acesteia îi corespunde (în analiza teoretică de secol XXI) noțiunea oarecum expirată de «stare de natură».

Afacerist - Antreprenor - Bișnițar

Afaceriști ⸺ Antreprenori ⸺ Bișnițari

Trăind și cujetând apreciabil de mult în capitalismul de cumetrie din România post-comunistă, Un-Nesimțit a avut un impuls de clasificare zoologică. Ce fel de capitaliști există în general și ce soi avem în spațiul românesc? Că doară etica protestantă nu s-a simțit în spațiul mioritic nici cât să chiorască un șoarece. Sunt identificate trei feluri de astfel de capitaliști și descris pe larg tipul prevalent în tărâmul supranumit „Islazul Maicii Domnului”.

30 de ani de la protestele din Piața Tiananmen

Mister Elucidat După 30 de Ani

După 30 de ani, Un-Nesimțit aruncă o autentică “bombă”: identitatea omului din Piața Tiananmen. Întâmplător (sau poate nu!) tîrlele autohtone și-au băgat deștele slinoase și în memoria acestui eveniment istoric de importanță capitală. Totuși, nimic nu ne mai poate surprinde, având în vedere că știm fără putință de tăgadă că tîrla-i tîrlă până moare. Extraordinar, șocant, exclusiv și nemaipomenit! Citiți mai departe pentru o veste cu adevărat senzațională!

Newsletter Nesimțit