Share on twitter
Share on facebook

„The Good Fight” ⸺ Dramedie în Vremea Scandalurilor

Afiș The Good Fight
⸺ THE GOOD FIGHT (CBS, 2017 -) | 3 sezoane, 33 episoade X 50 min ⸺
Rating Nesimțit :
4/5

Sursă Imagine

The Good Fight e aproape de-o seamă cu președinția Trump, primul episod apărând în februarie 2017. Norocul lor e că trăiesc în SUA, în secolul XXI. Când lași politica unui asemenea spațiu în mâna filististinilor, nu se lasă cu genocid sau lovitură de stat (cum ar fi fost cazul în spații și/sau timpuri ceva mai îndepărtate), ci cu scandaluri. Scandaluri multe, mărunte și mari, unele serioase și majoritatea ridicole; oricum, să aibă prostimea ce să îngurgiteze la televizor, pe FîsBuci și alte asemenea «agore» moderne.
Este dincolo de orice îndoială că creatorii show-ului (un cuplu de cvasi-moșneji destul de răsăriți) își dau măsura talentului satiric, după ce au întins-o gaia-mațu cu telenovelisticul The Good Wife. Da, The Good Fight este o continuare, sau „spin-off” cum se zice în jargonul show-urilor TV. Nu știm dacă poate fi numit cel mai bun spin-off din istorie, dar e greu de găsit un spin-off care să fie peste serialul inițial.

După cum spuneam, majoritatea scandalurilor din societatea americană (adesea, împreună cu protagoniștii lor) sunt integrate în acțiunea episoadelor, iar formatul ăsta de «courtroom drama» este perfect pentru așa ceva. Esența scandalurilor are de-a face mai puțin cu repercusiunile asupra celor implicați, cât cu caracterul public al indignării prostimii care cască ocheanele și apoi deschide larg gaura gurii pentru a-și manifesta sus-numita indignare.
Și cu privire la natura scandalului, limba engleză se dovedește superioară, capturând acest aspect eminamente pluralistic al semnificației: (1) per DEX, SCANDÁL=zarvă, vâlvă produsă de o faptă reprobabilă, rușinoasă; indignare, revoltă provocată de o asemenea faptă ; (2) per Cambridge Dictionary, SCANDAL=(an action or event that causes) a public feeling of shock and strong moral disapproval / (o acțiune sau un eveniment care cauzează) un sentiment public de șoc și puternică dezaprobare morală.

Rețeta serialului este una deja testată, calitatea creatorilor e că o aduc la zi nu doar cu fiecare sezon, ci parcă în fiecare episod. Adevăratul star al The Good Wife, deja celebra avocată Diane Lockhart (interpretată de Christine Baranski, fimeie care nu pare să dea greș în orice context ai vârî-o), este parașutată de soarta crudă la o firmă al cărui acționariat și personal este în mare măsură de culoare, ca partener desigur. Deja conflictele rasiale-s asigurate.
La această firmă, bineînțeles că ai indivizi de toate culorile politice, inclusiv republicani din ăia de te dai cu capu’ de colțu’ mesii. Tensiunea politică înflorește mai abitir în contextul trumpismului. Nu te poți abține să nu râzi când, de fiecare dată când un personaj dă drumul la televizor, întotdeauna e vorba despre vreo tâmpenie cu/despre/amintind de Trump.
Și putem s-o ținem până poimâine dimineață doar enumerând controversele, tratate într-o manieră umoristică de mare clasă: feminism + #metoo; Trump și Rusia; FBI și CIA; avorturile și Roe v. Wade; imigrația legală sau nu; schemele piramidale și câte și mai câte. Acțiunea e destul de densă, având în vedere că, deocamdată, n-avem decât 33 de episoade.
Atâta scandal nu înseamnă că personajele se îndeletnicesc doar cu bălăcarelile de sorginte politică, precum moșnejii autohtoni pe la câte-o pomană. The Good Fight livrează și o doză suficientă de acțiune și suspans, fiind demn de secvența sa de început – o operă de artă în sine.

Asta ca să nu mai aducem vorba de (ce pentru fanii seriei sunt) deja legendarele momente animate, unde se explică termeni specifici universului show-ului, mai obscuri așa:

Unii etichetează The Good Fight drept „cel mai politic” show de la ora actuală. Ăștia se pare c-au ratat momentele în care creatorii dau de înțeles că nu doar ce fac ei este ficțiune, ci toate conflictele astea mărunte inerente vieții publice sunt tot o ficțiune. Cele politice în primul rând. The Good Fight e cel mai subtil satiric show din acest punct de vedere.

Newsletter Nesimțit
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Newsletter Nesimțit