Tîrlisme Autohtone

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Tîrlismele sunt caracteristici și comportamente specifice tîrlelor. Societățile certate cu modernitatea, disprețuibile ca cea românească prezintă o proporție mai mare de tîrle și tîrlisme ca promotoarele modernității. Cercetătorii britanici plasează această proporție de tîrle la peste 30 la sută de populație în astfel de spații.
Acest aspect devine evident când analizezi că principalii actori ai vieții publice din ultimul secol au fost ori tîrle jegoase de sine stătătoare, ori gunoaie mai mult decât primitive, ori rotițe al complexului tîrlesco-bișnițăresc ale căror singure pasiuni au fost și sunt propria propășire … materială, bineînțeles.
Totuși, tîrlismele autohtone nu sunt apanajul exclusiv al tîrlelor. După cum am mai menționat, cultura acestei societăți este formată din narațiuni atât de învechite, atât de false și de o calitate atât de proastă, încât tîrlismele se evidențiază și în cazul unor indivizi ai căror preocupări zilnice ar trebui să-i scutească de a manifesta aceste tîrlisme.
Cultura (în sens larg) a spațiului românesc este ea însăși disprețuibilă. Vina tîrlelor și tîrlismelor este doar extrem de rar una individuală. Asta nu înseamnă cu nu există!

„Numai osebita si nemărginita pronie cerească a făcut ca împărăția mare a turcilor nu a silit un norod atât de prost și fără putere.

D. Cantemir
- politician -
Newsletter Nesimțit
Bișnițarul de Influență

Bișnițarul de Influență

Configurația socială și traiectoria istorică a spațiului românesc asigură proeminența bișnițarilor politici la cele mai înalte niveluri ale vieții publice. Trăgându-ne peste ochi lentilele groase ale zoologului politic, am purces la efortul de a desăvârși clasificarea «sfintei treimi» de bișnițari politici, parte integrantă a bestiariului nesimțit. Fiind inspirați de indistincția și mediocritatea cvasi-absolută a recentului prim-ministru, am desăvârșit ideal-tipul bișnițarului de influență – o veche realitate a spațiului politic românesc – ca să șadă mândru lângă bișnițarul securistic și cel animalic.

firea-muiere-proastă

Portret al Muierii Proaste la Apogeu

Jegoasele acțiuni și atitudini recente ale prim-agentului întru pandelizare Gabriela Firea ne oferă posibilitatea teoretizării unei specii aparte de tîrlă: muierea proastă. Ca multe alte soiuri de tîrlă, printre care și bișnițarul animalic, muierea proastă este indisolubil legată de tranziția (posibil nesfârșită) de la «Gemeinschaft» la «Gesellschaft». Manipulând cu abilitate simboluri tradiționale, această muiere proastă a impresionat disprețuibila prostime autohtonă, devenind un etalon pentru această specie de tîrlă. În subsidiar, explorăm pandelizarea ca specie aparte de clientelism.

Căcat pentru mâncat

Democrație și Meritocrație pentru Bobor

De la zi la zi, două fenomene îngrijorătoare poluează puternic și viața publică și viața privată, aproape pe întregul teritoriu al planetei: mâncătorii de căcat devin din ce în ce mai virulenți și mai mulți, iar vorbitorii degeaba vor să fie mai mereu băgați în seamă … pentru ce? Un-Nesimțit definește aceste două categorii în stilu-i caracteristic și, pe baza unei cărți și unui articol, încearcă să explice evoluțiile periculoase ale celor două grupuri.

Afacerist - Antreprenor - Bișnițar

Afaceriști ⸺ Antreprenori ⸺ Bișnițari

Trăind și cujetând apreciabil de mult în capitalismul de cumetrie din România post-comunistă, Un-Nesimțit a avut un impuls de clasificare zoologică. Ce fel de capitaliști există în general și ce soi avem în spațiul românesc? Că doară etica protestantă nu s-a simțit în spațiul mioritic nici cât să chiorască un șoarece. Sunt identificate trei feluri de astfel de capitaliști și descris pe larg tipul prevalent în tărâmul supranumit „Islazul Maicii Domnului”.

30 de ani de la protestele din Piața Tiananmen

Mister Elucidat După 30 de Ani

După 30 de ani, Un-Nesimțit aruncă o autentică “bombă”: identitatea omului din Piața Tiananmen. Întâmplător (sau poate nu!) tîrlele autohtone și-au băgat deștele slinoase și în memoria acestui eveniment istoric de importanță capitală. Totuși, nimic nu ne mai poate surprinde, având în vedere că știm fără putință de tăgadă că tîrla-i tîrlă până moare. Extraordinar, șocant, exclusiv și nemaipomenit! Citiți mai departe pentru o veste cu adevărat senzațională!

Cimpanzeu Domn

Se Domnește Cam Mult P-Acilea …

Unele dintre cele mai deranjante superficialisme sunt formulele de adresare, pe care unii filistini le confundă cu manierele. În această postare vom analiza propensiunea tuturor tîrlelor masculine din România de a se adresa altor tîrle masculine cu apelativul de «domn». Un-Nesimțit crede că ultimul care a folosit acest titlu non-fraudulos a fost Dioclețian în sec. III e.n. și propune – cu exemple, evident – schimbarea din temelii a formulelor de adresare, întru o mai pronunțată democratizare a acestora.

Newsletter Nesimțit