Tîrlisme Internaționale

Share on twitter
Share on facebook
Share on reddit

„Pământul oferă îndeajuns pentru nevoile fiecărui om. Dar nu oferă îndeajuns pentru lăcomia fiecărui om.

Gandhi
- alt moșneag -

Am trecut în revistă cele mai importante caracteristici ale tîrlelor și ale tîrlismelor în descrierea dedicată tîrlismelor autohtone și în definiția tîrlei. Chiar dacă societăților non-disprețuibile prezintă proporții mai reduse de tîrle în populație, natura tîrlei face ca acestea să nu fie mai puțin primejdioase pentru viața în comun ca în societățile disprețuibile.
Această aparentă contradicție se explică prin natura inerent tupeistă a tîrlei. Cum este imposibil să convingi o tîrlă că este tîrlă, aceasta își va manifesta cu mai multă violență tîrlismul cu cât se află mai sus pe scara influenței/puterii în societate. Și cum democrațiile sunt natural vulnerabile în fața demagogiei, tîrlele vor avea mereu un avantaj în jocurile cu și asupra opiniei publice.
Spre exemplu, două fenomene (relativ) recente sunt consecință directă a tîrlismului la scară globală : populismul și political correctness. Agenții unor astfel de evoluții vor constitui principalele ținte ale bălăcărelii fără milă din cadrul categoriei „Tîrlisme Internaționale”.