Virunga – Despre Crimele Capitalismului Neocolonial în Paradis

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Foto : synchronicityearth.org ▼

Virunga – Despre Crimele Capitalismului Neocolonial în Paradis

⸺ Virunga | Netflix, 2014 | 100 minute ⸺ 

Rating Nesimțit :
5/5

Parcul național Virunga este cea mai veche și cea mai faimoasă asemenea instituție de conservare din Republica Democrată Congo. Statisticile arată că fostul Zair, destinație preferată de vânătoare a celebrului împușcat Nicu de la Scornicești, nu este cea mai prăpădită țară din lume. Însă este cu siguranță cea mai amărâtă, ideal-tipul potențialului nerealizat: resurse naturale căcălău, o populație imensă și tânără, locul 175 din 189 de țări după sinteticul Index al Dezvoltării Umane (Human Development Index; după ultimele clasamente, România e pe locul 49).
Acest documentar, lansat în 2014 ,urmărește povestea celor câteva sute de angajați ai parcului, concentrându-se în special pe 4-5 figuri, garda forestieră cum ar veni. Mortalitatea printre membrii acestei gărzi pare, în vremuri de pace congoleză, a fi mai mare decât printre jihadiștii Statului Islamic la bătălia Mosul-ului.

Virunga ocupă cam 8,000 de km2 în estul Republicii Democrate Congo, aproape de granițele cu Uganda și Rwanda; în anii ’90, sumedenie de rwandezi fugiți din cauza genocidului au pus umărul la accelerarea unuia dintre multele conflicte inter-etnice din RD Congo. Dacă încă mai există filistini patriotarzi care cred că România e cea mai frumoasă țară din lume, e minten să se uite la acest documentar. Parcul Virunga reprezintă toate minunile naturale ale globului la scară redusă: lacuri de origine tectonică, vulcani activi și stinși, savană, pădure ecuatorială și munte (altitudine variind de la 600 m la 5200 m), laolaltă cu ce biodiversitate ne mai rămâne. Din puținul pe care-l știm despre originile homo sapiens, e foarte posibil ca leagănul speciei să fi fost taman în junglele de o parte și de alta a marelui fluviu.
Perla Virungăi sunt gorilele de munte – o specie aparte, cele mai masive primate existente –, între 800 și 1000 de exemplare rămase în lume, dintre care mai mult de jumătate în pădurile parcului congolez. Braconierii ce țintesc aceste rarități constituie principalii dușmani ai gărzilor parcului, media victimelor fiind undeva la cel puțin o duzină într-un an liniștit.

Foto : journeysbydesign.com ▼

Imagine Panoramica Virunga, dinspre Rwanda

⸺ imagine panoramică a munților Virunga, dinspre Rwanda ⸺ 

RD Congo reprezintă cu siguranță cea mai tristă poveste a colonialismului. Indigenii au fost supuși timp de decenii unei exploatări mai înfiorătoare ca cea din vremuri sclavagiste, pe vremea când teritoriul era colonie personală a regelui Leopold al II-lea al Belgiei: la nivelul la care, dacă nu-ți culegeai norma de cauciuc într-o zi, ți se tăia mâna.
După ce opinia publică mondială s-a scandalizat, situația s-a mai îmbunătățit până la genunchiul broaștei când Congo-ul a intrat în administrarea statului belgian. Încercarea guvernului de la Bruxelles să-i emancipeze pe băștinași n-a dus decât la învrăjbirea zecilor de grupuri etnice între ele, pentru acces la privilegiile puse la dispoziție de colonizatori.
Conflictele acestea au escaladat rapid după 1960, când RD Congo a obținut o independență grăbită, care era imposibil să nu degenereze în război civil și eșecul unui stat embrionar. Gluma amară e că, la momentul independenței, viitoarea administrație congoleză se putea baza pe doar cinci absolvenți de studii superioare la toată țara de 15 milioane de locuitori. În prezent ne aflăm la al treilea război civil (sau o fi al patrulea), iar ideea esențială e că în fiecare provincie există cel puțin un conflict latent, gata de a izbucni la cea mai amărâtă scânteie.

Foto : geologyin.com ▼

Vulcanul Nyiragongo din Parcul Virunga

⸺ Vulcanul Nyiragongo din Parcul Virunga ⸺ 

Documentarul Virunga urmărește o felie din istoria parcului în vremuri neobișnuite (căci ce fel de film ar mai fi fost altfel?), cu toate că nici vremurile obișnuite nu sunt tocmai calme. Viețile personalului parcului sunt date peste cap de două evenimente concomitente. Unul e practic banal, o gherilă locală (M23) s-a săturat de guvernul de la Kinshasa și a hotărât declanșarea unui mini-război civil, ocupând o serie de obiective în jurul parcului. A doua noutate, mult mai nasoală, e că pe teritoriul parcului s-a descoperit petrol.
Prin ochii unei jurnaliste din Franța, plictisită de viața sa neinteresantă din suburbii și pasionată de destinul fostelor colonii africane, vedem cum se strâng răpitorii în jurul premiului cel mare – blestemul resurselor. O companie-fantomă britanică, nu mult diferită de cele căcate de mintea tîrlească a faimosului gunoi securistic internațional Frank Timiș, trimite acoliți în zonă pentru a recruta personal pentru viitoarele exploatații petroliere, ca să se pună bine cu liderii gherilelor și alți șefi de triburi indigene și să mituiască autorități naționale, internaționale plus membri ai gărzii parcului deoarece, evident, e interzis să exploatezi petrol într-un parc național, Unesco World Heritage Site.
Acești albi pârliți, agenți ai capitalismului neocolonial sunt de departe, doar și după meclă, poate ce e mai respingător de pe întreg teritoriul fostelor colonii. Ar trebui băgați la pușcărie imediat ce revin din Africa pentru că, acolo te poți îmbogăți, dar n-ai pe ce să cheltui averi făcute din prădăciune.

Foto : silverbackgorillatours.com

Orfelinatul Gorilelor

⸺ Tatăl Adoptiv de la „Orfelinatul Gorilelor” ⸺ 

Angajații acestor companii contrastează maxim cu cel mai simpatic personaj al filmului – un localnic conștient de importanța conservării paradisului din parcul Virunga și „tată adoptiv” pentru puii de gorilă rămași orfani în urma atacurilor braconierilor.
Ca orice film serios, finalul lasă evenimentele în flux, viitorul parcului rămâne sub semnul întrebării; totuși, angajații sunt mai determinați ca niciodată să nu cedeze în fața sălbătăciunilor din M23 și a lăcomiei tîrlelor capitaliste internaționale.

neocolonialism = caracteristică a capitalismului ce permite puterilor capitaliste, atât state cât și corporații, să domine națiuni mai degrabă prin intermediul circuitelor capitalului internațional decât prin ocupație (colonială); britannica.com.

Newsletter Nesimțit
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Newsletter Nesimțit